Ilidžanci osnovali zavičajno udruženje

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ilidžanci koji su nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma napustili svoja vjekovna ognjišta i raselili se širom Republike Srpske i dijaspore, osnovali su u Istočnom Sarajevu zavičajno udruženje “Ilidža i prijatelji Ilidže”, da bi sačuvali tradiciju srpskog naroda i učvrstili međusobne veze.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja Milan Pejić rekao je Srni da udruženje želi da njeguje tradiciju srpskog naroda i svega što se na prostorima Ilidže, koja je pripala Federaciji BiH /FBiH/, decenijama stvaralo.

“Obilježavanjem značajnih istorijskih datuma, želimo sačuvati i uspomenu na veliki broj Srba stradalih u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, te zaštititi spomenike koji su iza Srba ostali u ovom kraju”, istakao je Pejić.

Prema njegovim riječima, biće obilježeni i tradicionalni vjerski praznici, Petrovdan, Sveti Sava i nedjelja po Krstovdanu, koje su baštinili stari Ilidžanci.

Ističući da je riječ o nevladinoj, nestranačkoj i apolitičnoj organizaciji, Pejić je iskazao namjeravu da, u skladu s amogućnostima, članovi udruženja pomognu onima kojim je pomoć neophodna i da doprinesu razvoju sredine u kojoj sada žive.

“Tek ove godine je zaživjela ideja o osnivanju ovog udruženja, iako se o tome razmišljalo još 1996. godine. Ove godine smo obnovili tradiciju okupljanja oko crkve Svetog Save u Blažuju za Petrovdan i tada najavili osnivanje udruženja”, naveo je Pejić.

On je dodao da je ovo samo početak druženja Ilidžanaca, pred kojima su mnoge aktivnosti, te naglasio da su, osim za Ilidžance, vrata udruženja otvorena i za sve druge dobronamjerne ljude.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments