“Igrištima” ni snijeg ne pomaže

0

VLASENICA – Iako u većem dijelu ovogodišnje zimske sezone nije manjkalo snijega, u vlaseničkom Ski-centru “Igrišta”, koji posluje u okviru istoimenog preduzeća, bilježe ponovo finansijski gubitak.

Direktor preduzeća Draženko Erdelić kaže da je na to, prije svega, uticala havarija glavnog lifta u jeku skijaške sezone, zbog čega je izostao dolazak gostiju.

– Radili su mali lift i lift “sidro”, ali velike ekonomske koristi od njih nije bilo, jer su ograničenih kapaciteta – kazao je Erdelić.

Ističe da “Igriša” još nisu uradila finansijski bilans sezone, ali da misli da “gubici nisu veliki jer skijalište, osim potrošene struje, nije imalo druge troškove”.

Poslovni bilans za period od 2008. do danas još je teže izračunati, jer “Igrišta”, praktično, nisu imala uspješnu zimsku sezonu.

Preduzeće “Igriša” je 2008. godine kupila Vlada RS od propalog Ugostiteljsko- turističkog preduzeća “Zvijezda” i odmah nakon što ga je preuzela uložila milion maraka dopunskog kapitala. Ta sredstva potrošena su za rekonstrukciju skijališta i nabavku novog ski-lifta, obnovu Sportsko-rekreativnog centra “Jezero” i hotela “Panorama”, kupovinu vozila i drugih osnovnih sredstava.

– Da bi “Igrišta” dostigla željeni nivo razvijenosti potrebna su nova ulaganja – tvrdi direktor Erdelić.

Kaže da su Vladi RS uputili dokument pod nazivom “Plan investicionih namjera u 2012. godini”, kojim za “Igrišta” traže investiciju od 7.350.000 KM.

– Planirali smo kompletnu rekonstrukciju ski-centra, nabavku i ugradnju novog ski-lifta četvorosjeda, kapaciteta 2.400 skijaša na sat, kupovinu tri ratraka i devet vodenih topova – kaže Erdelić.

Planirali su, kaže i sanaciju kompletnih smještajnih kapaciteta hotela “Panorama”, rekonstrukciju i sanaciju SRC “Jezero”, rekonstrukciju i proširenje etno-restorana “Javor” i izgradnju motela sa 10 apartmana….

Najposjećenija skijaška destinacija Olimpijski centar “Jahorina” ima oko 50 visokih “žirafa” i stacionarnih topova za proizvodnju vještačkog snijega kao i šest modernih ratraka.

– Kupili smo prošle godine dva nova tabača snijega sa vitlom koji mogu da uređuju i najveće nagibe. Riječ je o potpuno savremenoj mogućnosti koja se do sada nije primjenjivala na ovim prostorima. Trudimo se da u ponudi imamo što kvalitetnije uređaje kako bismo našim posjetiocima obezbijedili vrhunski turistički doživljaj – rekao je rukovodilac prodaje i marketinga OC “Jahorina” Dragan Sokolović.

U okviru preduzeća “Igrišta” su: ski-centar “Igrišta”, sportsko-rekreativni centar “Jezero”, hotel “Panorama” i etno-restoran “Javor”.
Sedam direktora

U periodu od 2008. do danas “Igrišta” su promijenila sedam direktora. Glavni razlog užurbanih odlazaka sa direktorske pozicije bio je, kažu u preduzeću, loš poslovni ambijent i gubici, koji rastu iz godine u godinu.

(www.palelive.com / Glas Srpske)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare