Idući Festival malih scena i monodrame biće spektakl

0

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Festivala malih scena i monodrame Istočno Sarajevo Mladen Janković i selektor LJubo Božović jedinstveni su u ocjeni da bi sljedeći, 25. festival, trebalo da dogodine bude pravi spektakl za sve posjetioce, tim prije jer se očekuje da predstave budu odigrane na velikoj sceni novizgrađenog Narodnog pozorišta Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Izražavajući zadovoljstvo selekcijom i ukupnom atmosferom tokom 24. Festivala, održanom od 3. do 7. decembra, Janković je rekao Srni da ga posebno raduje činjenica da su i ove godine sve monodrame i predstave odigrane u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u prisustvu velikog broja poklonika ljubitelja pozorišne umjetnosti, posebno mladih.

„Raduje nas veliko intersovanje publike, jer nam to daje snažan podstrek za sve buduće projekte u kulturi koje ćemo, vjerujem, od sljedeće godine realizovati u novom modernom pozorištu, čija je infrastruktura izgrađena prema najvišim profesionalnim standardima“, rekao je Janković.

On je zahvalio pokroviteljima Festivala – Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, gradu Istočno Sarajevo, opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, Turističkoj organizaciji „Jahorina“ grada Istočno Sarajevo, kao i medijskim pokroviteljima RTRS-u i Novinskoj agenciji Republike Srpske – SRNA, za izuzetnu podršku u organizaciji i promociji.

Selektor Festivala LJubo Božović kaže za Srnu da se i ove, kao i prethodnih godina, potrudio da dovede najbolje predstave.

„Evo, po završetku Festivala, nakon određenih analiza i reagovanja i ocjena publike, čini mi se da sam napravio pravi izbor. Posjeta je bila izvrsna, sala je bila odlično popunjena tokom svih predstava, tako da kad je zadovoljna publika, ne mogu da i sam ne budem veoma zadovoljan i ponosan na ovogodišnji 24. Festival malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu“, rekao je Božović.

Prema njegovim riječima, Festival je nastavio da održava visok nivo umjetničkog kvaliteta i monodrama i kamernih pozorišnih predstava.

„Vidjeli smo tri komedije i dvije ozbiljnije drame. Smatram da ne bi bilo dobro da smo pripremili samo drame ili samo komedije. Ovako, program sam radio za najšire ukuse publike, a vodio sam se i pređašnjim iskustvom da naši ljudi nekako najviše vole komedije, humor, vole da se nasmiju do suza, pa čak i onda kada se prepoznaju među likovima u nekoj od predstava“, navodi selektor Festivala malih scena i monodrame Istočno Sarajevo.

Što se tiče monodrama, ističe Božović, njihov kvalitet bio je na visokom nivou, tako da je stručni žiri Festivala zaista bio na mukama da proglasi najbolje predstave i najbolje glumce.

On kaže da je njegov prvobitni koncept selekcije predstava bio mnogo ambiciozniji, sa izuzetno kvalitetnim i velikim pozorišnim ostvarenjima, ali da se jednostavno morao prilagoditi ne samo finansijskom okviru Festivala, nego i tehničkim mogućnostima male scene u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Prema njegovim riječima, završetak izgradnje zgrade Narodnog pozorišta Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, koje će se najverovatnije tako i zvati, jer će svojim kapacitetom prevazići gradske okvire, obezbijediće optimalne uslove za organizaciju velikih pozorišnih predstava na profesionalnoj pozorišnoj sceni.

„Tada ćemo, ako Bog da dogodine, proslavljajući j25. Festival malih scena i monodrame, velike kamerne predstave koje su tehnički zahtjevne igrati na velikoj sceni u pozorištu, a monodrame na maloj sceni u Kulturnom centru. Sve to će poboljšati kvalitet Festivala, na zadovoljstvo publike, ali i nas organizatora i mene lično, kao selektora“, ističe Božović.

On smatra da će pozorište u Istočnom Sarajevu, uz pomoć šire društvene zajednice i angažman umjetnika svih profila, obezbijediti status profesionalnog pozorišta, sa profesionalnim ansamblom, kao nukleusom i pokretačem umjetničkog stvaralaštva i kulturnog života u Istočnom Sarajevu i Republici Srpskoj.

Festival malih scena i monodrame započeo je ratne 1995. godine u Hadžićima, pod nazivom Festival monodrame Republike Srpske.

Organizator prvog festivala bila je Republička ustanova za kulturno – umjetničke djelatnosti Srna fest. Festival monodrama Republike Srpske imao je zadatak da afirmiše i nagrađuje profesionalnog glumca i domaći tekst.

Festival je godinama rastao i stasao u Međunarodni festival malih scena i monodrame. Festival je izašao iz okvira prvog festivala, osim monodrama uvrštene su i kamerne predstave, što se održalo i do danas, po pravilu: pet kamernih predstava i četiri monodrame u takmičarskom dijelu programa.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare