Iduće sedmice sa radom počinje škola tai čija

0

ISTOČNO SARAJEVO – Matična biblioteka Istočno Sarajevo od iduće sedmice po prvi put organizuje časove drevne kineske vještine tai či koje će u Kineskoj čitaonici ove biblioteke voditi Božica Jović.
Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo LJiljana Knežević izjavila je Srni da se do danas prijavilo više od 10 kandidata, te da zainteresovani još u uvijek mogu da se prijave putem telefona 057/340-305 i 057/320-671 ili „Fejsbuk“ stranice biblioteke.

„Prvi sastanak grupe biće održan iduće sedmice, a s obzirom da škola još nije počela sa radom, zainteresovanim nije kasno da se prijave i uče drevnu kinesku vještinu tai či“, dodala je Kneževićeva.

Instruktor u školi tai čija koju organizuje Matična biblioteka Božica Jović, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, se, kako je navela, odnedavno počela baviti tom drevnom vještinom.

„Pošto nije bilo učitelja u BiH počela sam se baviti samoinicijativno, između časova predavanja, a vodio me je profesor Jue, inače, gostujući predavač na Filozofskom fakultet Pale, na Katedri za sinologiju“, izjavila je Jovićeva Srni.

Ona je istakla da su građana Istočnog Sarajeva zainteresovani za školu tai čia.

„Interesa naravno ima, jer smo i mi kao nacija veoma zainteresovani za sport i imamo dobre predispozicije za bavljenje sportom“, dodala je Jovićeva.

Ona je napomenula da škola tai čija ima podršku Ambasade Kine u BiH koja se realizuje preko Katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta Pale, odnosno, preko saradnje Dekanata i kulturnog atašea Kineske ambasade.

Drevna kineska vještina tai či se sastoji od fizičkih vježbi i serije pokreta uz harmonizaciju duha i misli i ima dalekosežne pozitivne efekte na tijelo i duh, bez obzira na godine polaznika.

Osnivač tai čija je Čang San-feng, koji je živio je na planini Vudang u Kini u 13. vijeku.

Taoistički mudraci tai či zovu „eliksir mladosti“. Ova vještina je dio tradicionalne kineske medicine, koja se temelji na kretanju toko energije i mehanizmima ozdravljenja.

U Kini nije neobično da u ranim jutanjim časovima građni ove mnogoljudne zemlje zajedno izvode tai či, što im pomaže da ostanu u odličnoj psiho-fizičkoj kondiciji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare