Iduće nedjelje litija i moleban za spas svetinja u Crnoj Gori

0

Srpske pravoslavne crkvene opštine Pale-Centar, Podgrab i Mokro organizovaće u nedjelju, 1. marta, litiju i moleban za spas pravoslavnog naroda i svetinja u Crnoj Gori.

Okupljanje vjernog naroda i formiranje litije pod nazivom „Ne damo svetinje“ predviđeno je ispred Hrama Svetog arhangela Gavrila na Palama od 16.00 do 16.30 časova, saopšteno je iz ovih crkvenih opština.

Polazak litije počeće u 16.30 časova, nakon čega će biti služen moleban u Hramu Svetog arhangela Gavrila.

„Srpske pravoslavne crkvene opštine pozivaju vjerni narod da u što većem broju, zajedno sa svojim sveštenicima, učestvuju u litiji i molebanu“, navodi se u saopštenju.

U Crnoj Gori je krajem decembra prošle godine usvojen zakon o slobodi vjeroispovjesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine, ukoliko se ne utvri da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zbog čega su organizovani molebani i litije širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare