Iduće godine nastavak obnove mosta na Drini

0

FOČA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas u Foči sa rukovodstvom opštine o aktuelnim projektima Vlade Srpske, koji se realizuju u ovoj lokalnoj zajednici i najavio da bi iduće godine mogla da bude nastavljena rekonstrukcija željeznog mosta na Drini, koji je porušen u NATO bombardovanju 1995. godine.
„U budžetu javnog preduzeća `Putevi Srpske` izdvojena su određena sredstva. Mislimo da ćemo za iduću godinu uspjeti da obezbijedimo dodatni izvor sredstava i zajedno sa lokalnom zajednicom most stavimo u funkciju“, rekao je Čubrilović.

Čubrilović je posebno pohvalio prekograničnu saradnju Foče sa Plužinama u Crnoj Gori, u oblasti turizma i sa opštinom Užice u Srbiji o formiranju zajedničkih centara za reagovanje u vanrednim prilikama.

„Ti projekti imaju veoma dobru perspektivu, posebno projekat `Ponikve`, koji je preventiva za budućnost stanovništva ove regije i svih koji su u blizini ovih rijeka“, rekao je Čubrilović.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić izrazio je zadovoljstvo što će most biti obnovljen, a završeni studentski dom i nova zgrada Bogoslovskog fakulteta.

„Raduje nas što ćemo moći zajednički da konkurišemo za prekogranične projekte i dobijemo podršku sa najvišeg nivoa Srpske“, rekao je Mašić.

Nakon sastanka u opštini, Čubrilović je zajedno sa rukovodstvom opštine posjetio most na Drini i gradilišta doma i Bogoslovskog fakulteta.

Obnova željeznog mosta počela je 2010. godine kada su mu ojačani stubovi, a u aprilu je Skupština opštine, nakon što se odustalo od jeftinije varijante sa jednom kolovoznom trakom, izabrala idejno rješenje čija je procijenjena vrijednost 3.135.000 KM.

Prethodno je za obnovu obezbijeđeno 700.000 KM, od čega je Ministarstvo saobraćaja i veza Srpske izdvojilo 400.000, a opština Foča 300.000 KM kreditnih sredstava.

Na porušenom dijelu nalazi se privremena „bejli“ konstrukcija, a most je od 2012. godine na listi zaštićenih spomenika BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare