Iduće godine – izgradnja nove zgrade opštine i izmještanje toplane

19

Načelnik Pala Boško Jugović rekao je Srni, povodom Dana i slave opštine – Uspenja Presvete Bogorodice, da je u periodu između dvije slave u ovoj lokalnoj zajednici urađeno mnogo i da se nastavlja sa radovima, najviše na infrastrukturnim projektima, a fokus će biti na izgradnji nove zgrade opštine i izmještanje toplane.

Jugović je istakao da se svi projekti realizuju zahvaljujući dobrom finansijskom ciklusu i likvidnosti opštine.

“Izmirene su sve obaveze prema dobavljačima i trenutno nema nikakvih potraživanja. Na računu ima dovoljno sredstava da plaćamo tekuće investicije i da završimo sanaciju opštine vlastitim sredstvima”, rekao je Jugović.

On je kao najznačajniji projekat istakao kupovinu imovine fabrike “Famos”, za šta je Vlada Republike Srpske dala milion KM, a opština posredstvom kredita obezbijedila 1,2 miliona KM, te preuzela imovinu koja je sada i zvanično u vlasništvu opštine.

Prema njegovim riječima, kao rezultat toga već se gradi fabrika za proizvodnju LED rasvjete koja bi trebalo da počne sa radom u narednih mjesec-dva i zaposli prvih 20 ljudi.

Jugović je naveo da će uskoro biti završena i rekonstrukcija Romanijske ulice, za šta je obezbijeđen 1,1 milion KM, i to 500.000 evra od Vlade Srbije, a ostatak je izdvojila opština Pale.

“U toku je izgradnja i rekonstrukcija Ulice Nikole Tesle, početak izgradnje Ulice Sime Matavulja, na Repcima se radi Ulica Stefana Dečanskog i trotoar prema Stanici Pale”, istakao je Jugović.

On je dodao da će početi i gradnja trotoara u naselju Mokro, gdje se već vrši rekonstrukcija ulice prema Kadinu selu, a u narednom periodu i rekonstrukcija spomenika poginulim borcima iz Drugog svjetskog rata, uz koji će biti napravljen i spomenik borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Jugović je rekao da je opština Pale dobila i pola miliona KM od Vlade Republike Srpske za početak izgradnje muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata na Palama, a u toku je izrada planske dokumentacije i idejnog rješenja i u narednih mjesec dana trebalo bi da bude raspisan tender.

“Uveliko se radi glavni fekalni kolektor u vrijednosti većoj od milion KM, sanacija vrela Prače, izgradnja vodovodnog sistema Koran-Luke”, naveo je Jugović i dodao da se nasipaju makademski putevi oštećeni prilikom nedavnih obilnih padavina, za šta je opština obezbijedila 150.000 KM.

“Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dao je 100.000 KM za rekonstrukciju osnovnih škola `Pale` i `Srbija`”, istakao je Jugović i dodao da je u toku i sanacija sportskih terena na Koranu.

Jugović podsjeća da je opština i ove godine obezbijedila podsticaje u okviru poljoprivrednih projekata, a očekuje i potpisivanje ugovora sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske o zapošljavanju pripravnika, za šta je Zavod obezbijedio oko milion KM.

Prema njegovim riječima, tokom narednih dana treba da bude potpisan ugovor za sanaciju zgrade opštine, za šta je opština obezbijedila 150.000 KM, a u toku iduće godine u planu je početak izgradnje nove zgrade opštine.

On naglašava da je neophodno izmjestiti “Toplanu”, čija će nova lokacija najvjerovatnije biti u krugu “Famosa”.

“Ti projekti su veoma zahtjevni, ali moramo se uhvatiti u koštac sa njima”, istakao je Jugović.

Jugović je najavio da će u narednih desetak dana biti organizovano mnogo kulturnih i sportskih događaja s ciljem promocije opština, a sve će biti završeno svečanom sjednicom lokalnog parlamenta i proslavom slave 28. avgusta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

šta će vam/nam nova zgrada opštine?! zasadite nam neku aleju kad jadnici parka nemamo (ove patrljke od drveća oko hrama ne računam, a betonski park oko pahuljice se smijem ni da spomenem!)

Jer je sadašnja zgrada ruglo i više liči na štalu, a hoćemo da budemo grad.

uopšte se ne slažem da je zgrada ruglo, a naročito se ne slažem da liči na štalu. interesantno da ste upotrijebili baš to poređenje pošto je izgleda u prirodi malograđanina da ga sve podsjeća na selo, pa zato na kraju krajeva i misli da jedan grad čine upravo zgrade! tužno.

Nije ruglo, a štala je više figurativno zbog marve koja jede sa narodnih jasala

Podržavam bezrezervno novu zgradu opštine jer to predstavlja reprezentativnost lokalne zajednice!
Takođe podržavam zasađivanje zelenila, drveća, cvijeća te bolju uređenost javnih površina, čistoću…

Podržavam svaku gradnju Palama i uživam u tome što je naš gradić svake godine sve veći i ljepši. Ima još nekih stvari na koje treba obratiti pažnju, a da nisu potrebna velika ulaganja. Zelenilo prije svega, divno nam je šetalište, ali sa zelenilom bi bilo mnogo ljepše. Centar Pala je veliko naselje, i jedno igralište sa klackalicama i ljuljaškama je malo. Ima prostora za više. Takođe, starija djeca nam nemaju adekvatan prostor, pa bi moj prijedlog bio da se nakon uklanjanja toplane ogroman prazan prostor iskoristi za jedno pravo igralište. Super bi bilo da postoji na tom mjestu asfaltna ploha sa koševima, golovima isl.
Takođe, treba voditi računa i ostalim djelovima Pala, ne samo ono što se naslanja na šetalište. Npr.mimo šetališta, ne postoji ni jedan bankomat, pa stanovnici Stanice, Korana, Luka nemaju tu uslugu. Znam da to nije nadležnost opštine, ali opštinske vlasti treba da agituju, motivišu, pregovaraju sa onima koji pružaju usluge građanima.
Pale su nam ovih dana pune gastarbajtera, možda bi bilo dobro u toku Gospojinskih svečanosti napraviti neki događaj koji bi ih okupio. Svako od njih može nam prenijeti iskustvo iz sredina u kojima žive u rješavanju nekog od problema, pa dobro prepisati, loše baciti…

Koliko je u ratu uslo novca u Pale mogao se izgraditi Dubai da se ne lazemo, sve sto smo dobili su barake, jadno.

Kada će te izgraditi zatvoreni bazen?

Svaka čast za načelnika,konačno da se neko uhvati u koštac sa toplanom davno je bilo vrijeme da se izmjesti i napravi nova toplana koja bi mogla da zadovolji kapacitete novo izgrađenih objekata u Palama,jer zašto bi stare zgrade većinom prijeratne imale privilegiju da se griju na toplanu a desetak zgrada koje su tek napravljene i koje su tik uz samu toplanu(bez ponižavanja ali dali se ovo kod nas trenutno može nazvati toplanom) tu istu privilegiju nemaju,nego se griju na neke mnogo skuplje energente većinom na struju koja je realno za naše uslove
skupa,jer kada uzmemo da sadašnja toplana grije 24 sata bez prestanaka kada bi ja grijao stan od 70 kvdr. 24 sata na struju došao bi mi račun 1000 maraka za jedan mjesec puta 6 mjeseci.Sada mi sa stalnim gašenjima el.kotla i uštedama na ličnom komforu(više hladno nego toplo) dolaze računi od 200 km.Da ne kažem da dobar dio ne platiša koji se griju na toplanu nisu isključeni sa sistema grijanja i samo stvaraju trošak i toplani i opštini jer se toplana največim dijelom finansira od same opštine.Nova toplana pravi potez!!!

ne vjerujem da će nova toplana isporučivati toplotu 24 h, to je sad tako zbog starog kotla i sl. Po sadašnjoj cijeni, za 70m2 na godišnjem nivou treba izdvojiti 1400KM, a ne vjerujem da se potroši toliko struje.

Sviđa mi se ideja o izmještanju toplane. Nadam se da će biti i realizovana. A da li je neko razmišljao o parku za pse? Koliko mogu da primjetim sve je više vlasničkih pasa.

Парк за псе би могао да буде измештен ван Пала јер потребан је велики простор. Био сам ва ни и видео сам те паркове за псе. Некада би се у једном парку нашло и преко 50 паса. Паркови које сам видео су дуги од 400 до 500 метара а широк су око 150 до 200 метара тако да пси могу да трче. У парковима је и чесма да пси и власници не буду жедни, као и канте зе отпад На улазу у парк су табле са правилима да агресивни пси морају да имају мрежу на њушкама и да су на узици аи упозорење власницима да покупе отпад свој и отпад иза њихових љубимаца и да су одговорни за свог пса као и да изведу пса ако се понаша агресивно или узнемиравајуће за друге људе или псе. У парку се налазе и постоља са кесицама у које власници покупе измет својих љубимаца и одлажу га у канте за отпад које имају поклопце тако да се у парку не осете непријатни мириси. Власници као и њихови љубимци могу заиста да уживају. Мислим да ми у Палама немамо тако велики простор али би се тај простор могао потражити у пиградском делу Пала. Делим… Pročitaj više »

Апсолутно подржавам изградњу нове зграде СО Пале. Тачно је да треба ону “бувару”, напустати, срамотно је ондје примити обичног грађанина, а не угледне госте. Подсјетио бих начелника да су му зелени понудили рјешење које ништа општину не кошта, да смо му између осталог и због тога дали подршку на изборима. Ту трансакцију сам лично предлагао и прошлој власти на челу са Ковачевићем. Чак и писао прије више од двије године на ПАЛЕЛИВЕ како једноставно-бесплатно доћи до нове зграде општине, нажалост они то нису хтјели, или боље рећи, нису смјели од некога урадити. По мени, неопростиво је што се за вријеме Ковачевића, нажалост, ево и Југовића није направила трансакција са куповином управне зграде Винера, бившег Јахорина осигурања. Од тражених 4 милиона, цијена је била скинута на 3,2 милиона КМ, лично сам као човјек из те струке излобирао ту цијену код управе Винера из Бања Луке и Београда, све се могло завршити у марту 2017 године, јер је зграда била под закупом мјесец, за мјесец, са отказним роком од мјесец дана по Уговору о закупу. Значи, најдаље почетком априла 2017 године би се склопио Уговор. ОВО ЈЕ 110% ТАЧНА ИНФОРМАЦИЈА. Дизањем кредита на 20 година зграда би била купљена, а рата кредита… Pročitaj više »

Moj ribaru… Ti bi da budeš poslanik a pišeš “napustati” i slično… Ccc… Zato i jesmo svi ovakvi poluludi zbog takvih kao ti što nas uče pogrešno jer vas kad vas izaberu moramo slušati po medijima kako se provaljujete… I nije buvara to je objekat kakav je i tu se može s obrazom “primiti” svaki građanin kojeg ti odvajaš tj praviš razliku od nekog tamo “uglednog gosta” a zaboravljaš da su ti građani tebi kao kandidatu bitniji tj koji glasaju za tebe! Kako je ovo tužno i očajnički da ne kažem paćenički sročeno to je strašno… Ako si već takav kakvim se predstavljaš gdje su ti svi silni projekti koje si dosad “progurao”? I ti milioni koje si namakao? Bilo bi lijepo čuti zašto “tražiš” glas od građana Pala na predstojećim izborima?

На жалост политиком се на баве најбољи међу нама него углавном они гладни власти и они које би хлеба без мотике. Ја бих као услов за бављење политиком поставио следеће захтеве свима који су у власти или опозицији 1. Патриотизам (Они који нису били у рату на Палама или у РС као припадници војске РС или да су служили народу на неки други начин неби могли да буду у политици) 2. Поштење 3. Искуство 4. Образовање (завршен државни факултет тако да бар имамо образоване представнике власти). Ко не испуњава ова 4 услова није достојан да представља грађане Пала или РС. Можда неби имали много политичара али то што би имали било би веома вредно и корисно за народ и РС. То је моје мишљење а верујем да велики број наших суграђана мисли исто. Поздрав

Glavni uslov po meni treba da bude pozamašan novčani iznos na računu stečen legalnim biznisom, ti ljudi imaju viziju i samo takvi ljudi mogu stvoriti pravi privredni ambijent. Takođe treba uvesti da svi poslanici u RS-u budu volonteri, to je čast da se glasaju zakoni za svoju drzavu, a ne kao sto se kod nas pravi da dovedu iz opanaka u cipele raznorazne dileje koje gledaju da smotaju što vise novca. U skoro svim razvijenim državama ekonomiju kroje ljudi iz privatnog sektora, kod nas glavni zadatak im je da smisle novi način za izvlačenje novca od građana, te taksa, te za prostorno uređenje, te porez na imovinu, te neke naknade, jednostavno kao da je turski harač na djelu.

Zgrada opštine jeste ruglo, opala fasada, nema prostora…….
To jeste činjenica. Šta je, tu je, ja hoću da ukažem na komentar Lazarevića.
Čovjek je činjenicama dokazao da se problem oko nove zgrade opštine Pale mogao riješiti kupovinom zgrade Jahorina osiguranja.Tačno je da je rata kredita jednaka renti za kafiće na šetalištu. Zašto to nije uradio Kovačević, to je Lazarević predlagao još za njegove vlasti, pisao je to i na PALELIVE? Zašto to nije uradila ova vlast, to opet ostavljam građanima da razmisle? Isplatilo se dići kredit privatniku i vraćati ratu od kirije za kafiće, a nije opštini, zašto?
Inače, da se slušalo Lazarevića, Toplana bi već bila davno izmještena, ne bi zbog kriminala zaustavljen kredit za vodovod, deponija bi bila riješena, kolektori davno postavljeni, Pale bi imalo biciklističke staze, zelene površine, parkove, drvorede kraj puta da ne udišemo ugljen monoksid u centru Pala.
Čovjek je avangardan i hrabar, hrabro ukazuje na propuste svake vlasti i predlaže rješenja, samo dušman svome djetetu i Palama može protiv njega nešto reći

Oko zgrade Jahorina je bila velika frka i muljaza.Zato Kovacevic nije htio da se upusta.Pogodite ko je mutio?

Kovacevic?