I u narednoj godini nastavak važnih projekata

0

ZVORNIK – Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović najavio je nastavak važnih infrastrukturnih projekata u 2014. godini, kao i obezbjeđivanje funkcionisanja vitalnih i javnih preduzeća, organizacija i udruženja građana i svih sfera života u ovoj opštini.

Stevanović očekuje da će i naredna godina biti teška, kao što je bila prethodna, ali da će biti nastavljeni veliki projekti rekonstrukcije gradskih ulica, izgradnje vodovoda „Sjever“ i Regionalne deponije.

On je izrazio nadu da će sa Kompanijom „Alumina“ naći investitora kod pretpristupnih fondova Evropske unije za izgradnju spalionice smeća u krugu fabrike, kako bi dio tople vode koristili i za zagrijevanje grada.

„Kad se završe ovi infrastrukturni projekti, Zvorniku ostaje upravo još rješavanje pitanja jeftinijeg i pouzdanijeg grijanja i onda možemo reći da je grad infrastrukturno pokriven onako kako to zaslužuje. Nakon toga možemo da se bavimo prečišćavanjem otpadnih voda“, rekao je Stevanović novinarima.

Prema njegovim riječima, u 2014. godini, osim završetka velikih projekata, najvažnije će biti očuvanje „Alumine“, za šta se zalaže i Vlada Republike Srpske i lokalna zajednica.

„Od kada je intervencijom Vlade uveden radni stečaj u `Biraču`, u ovoj fabrici zaposleno je oko 100 novih radnika, koji redovno primaju lične dohotke, redovno se servisiraju obaveze prema državi i dobavljačima“, naveo je Stevanović i dodao da je sklopljen ugovor sa jednim investitorom koji će na proljeće početi da gradi fabriku tekstila i trikotaže, a gdje očekuju oko 50 novih radnih mjesta.

Ocjenjujući da će 2014. godina biti teška što se tiče dnevnih likvidnosti kada je riječ o privrednim aktivnostima, načelnik opštine Zvornik je napomenuo da je Vlada Srpske donijela jednu mjeru koja će značajno olakšati poslovanje privrednim subjektima na ovim prostorima, a to je neoporeziva osnovica.

„To će značajno popraviti situaciju i u dijelu da neki ljudi koji su zaposleni, a nisu prijavljeni, budu prijavljeni i da ostvaruju i druga prava, a ne samo da primaju lični dohodak. U razgovoru sa privrednicima sam uvidio da im je laknulo, to je ozbiljan podsticaj i on će imati ogroman značaj u poslovnim aktivnostima“, smatra Stevanović.

Konstatujući da je 2013. bila finansijski teška godina, te da ne očekuje bolje stanje ni u 2014. godini, Stevanović je istakao da će lokalna zajednica u januaru povlačiti još mnogo poteza koji će značiti uštede na svim nivoima, kako bi se osigurala sredstva da sve javne službe funkcionišu, da socijalna pomoć i plate ne kasne, da stipendije i podsticaji budu isplaćeni na vrijeme.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare