Hram u Ozerkovićima – odmor za dušu

0

SOKOLAC – Manastir Svete Trojice u Ozerkovićima kod Sokoca više od tri mjeseca djeluje kao muški manastir, a odnedavno se u njemu, osim kopije ikone Majke Božije Jerusalimske, čuvaju i mošti Svetog Dimitrija, što u ovaj molitveni dom privlači sve veći broj pravoslavnih vjernika.

Iguman ovog manastira Georgije Stanković navodi za Srnu da je prvu liturgiju po dolasku u ovaj hram služio na praznik Preobraženja Gospodnjeg i da od tada svakodnevno služi po monaškom ustavu, izuzev liturgije.

„Manastir u Ozerkovićima ima dvije velike svetinje, dio moštiju Svetog velikomučenika Dimitrija Solunskog iz prvih vijekova hrišćanstva i kopiju ikone Majke Božije Jerusalimske, koja je osveštana na grobu Gospodnjem“, ističe namjesnik ovog hrama.

Prema njegovim riječima, mošti Svetog Dimitrija čudotvorca dobio je nedavno od jedne blagočestive hrišćanke, direktno iz Soluna, a kopiju ikone Majke Božije iz Jerusalima donio je blaženopočivši mitropolit dabrobosanski Nikolaj.

Iguman Georgije ističe da se u Manastiru Svete Trojice svakog utorka od 18.00 časova služi akatist Svetom Dimitriju, a u čast ikone Majke Božije Jerusalimske akatist se služi svakog petka od 18.00 časova.

„Dolaskom ovih svetinja u naš manastir, imamo veliku obavezu i odgovornost, prvo – da se molimo, a drugo – da budemo dobri ljudi. Upravo mošti svetitelja i ikona Majke Božije pozivaju nas da podražavamo put Hrista, put Jevanđelja, ljubavi, da sebe izgrađujemo i utvrđujemo u istini, vjeri i nadi“, poručuje iguman Manastira Svete Trojice.

Iguman Georgije navodi da su od njegovog dolaska u Manastir Svete Trojice, uz Božiju pomoć, a po blagoslovu NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i uz razumijevanje dobrih ljudi, počele aktivnosti na obnavljanju svetilišta, koje je do njegovog dolaska bilo zatvoren i zapušten ženski manastir.

On naglašava da je nedavno sa konaka manastira u Ozerkovićima skinuta stara fasada, imitacija šindre, a potom, zahvaljujući donatorima Verici i Draganu Stanojloviću iz Beograda, urađena kompletna topla fasada.

Mitropolit Hrizostom, prema riječima igumana, donirao je sredstva za uređenje gornjeg sprata konaka sa sedam kelija, u koje, osim monaha, mogu da dođu i vjernici.

Iguman Georgije istakao je da je jedan od nedavnih posjetilaca i prijatelja ovog hrama Srđan Aleksić, mladi arhitekta iz Beča, donirao kompletan projekat obnove Manastira i konaka, čija će realizacija početi na proljeće.

Prema tom projektu, kako kaže, crkva bi trebalo da bude u kamenu, sa freskama, podnim grijanjem, sa kamenim zidom i ulaznom kulom, velikom kapijom i prodavnicom svijeća.

Igumanova želja je da se eparhijska radionica za pretapanje svijeća sa prvog sprata premjesti u montažni objekat iza Manastira, za šta ima obećanu pomoć načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice, a, umjesto radionice, taj prostor bio bi preuređen u gostoprijemnicu.

Iguman Georgije je došao u Manastir u Ozerkoviće sa postdiplomskog studija za crkvenu diplomatiju na Moskovskoj duhovnoj akademiji, na Božiji priziv i preporuku mitropolita Hrizostoma.

Za njega je Manastir posebno mjesto mira, radosti i spokoja, osveštano molitvom, koja počinje jutrenjem, završava povečerjem, a čiji vrhunac je liturgija.

Iguman kaže da bi volio da Manastir Svete Trojice bude centar gdje će dolaziti mnogo ljudi, koji će se tu molitveno odmoriti od svakodnevnih briga i gradske tjeskobe, međusobno razgovarati „i čistiti dušu od teškoća, da bi nakon toga mogli nastaviti podvig u krugu porodice“.

On vjeruje da će, uz razumijevanje predstavnika tri opštine – Sokolac, Rogatica i Pale, makadamski put od četiri kilometra, koji vodi do Manastira sa glavnog puta Sokolac-Rogatica, uskoro biti asfaltiran.

Iguman je uvjeren da će Manastir konačno dobiti vodu sa tek izgrađene sekundarne vodovodne mreže.

On ističe da su mu do sada u velikoj mjeri, radnim akcijama pri postavljanju fasade na uređenju konaka i dvorišta, pomagali članovi sokolačkog Planinarskog društva „Glasinac“, kao i brojni prijatelji Manastira iz Rogatice, sa Pala i Sokoca.

Iguman Georgije poziva sve pravoslavne vjernike i dobre ljude, da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu obnovu ovog hrama prilozima u zgradi Mitropolije dabrobosanske i u Manastiru Svete Trojice u Ozerkovićima ili na žiro račun: Nova banka, Manastir Svete Trojice Ozerkovići 555-00201477289-8.

Manastir je izgrađen na tromeđi opština Sokolac, Rogatica i Pale i osveštan 2005. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare