Hram u Andrićgradu biće posvećen Caru Lazaru

0

VIŠEGRAD – Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je da će hram koji se gradi u Andrićgradu biti posvećen Svetom velikomučeniku Lazaru i kosovskim junacima. Hram je modifikovana kopija manastira Visoki Dečani sa Kosova, a prilagođavanje prostoru Andrićgrada uradili su arhitekti grada od kamena smještenog na ušću Rzava u Drinu, uz sugestije režisera i neimara novog doba Emira Kusturice.

Episkop Grigorije potvrdio je da je za vanjsko oblaganje zidova već nabavljen specijalni kamen traventino iz Konije u Turskoj, koji će biti kombinovan sa kamenim pločama iz ovih krajeva.

“Crkva unutrašnjeg korisnog prostora od 400 metara kvadratnih do Vidovdana ove godine biće pokrivena bakrom, a u drugoj fazi gradnje razmišljamo da se uradi živopis mozaicima sa fresko tehnikom”, rekao je vladika Grigorije za Radio-Višegrad.

On je ponovio da će ovo biti saborni hram u Višegradu gdje će sveta liturgija biti služena svake nedjelje i praznika.

“U svim gradovima judeohrišćanske civilizacije u središtu grada se gradi crkva, a oko nje se formiraju drugi objekti neophodni za njegov život i izgled”, pojašnjava episkop zahumsko-hercegovački i prmorski.

On je izrazio nadu da bi Višegrad u budućnosti mogao biti i sjedište episkopije i duhovne veze ovog naroda sa Srbima u Srbiji.

“Veliki graditeljski poduhvat Emira Kusturice je dokaz da je on dio naroda koji zna ko je, kuda ide i gdje živi”, zaključio je vladika zahumsko-hercegovački Grigorije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments