Hram Svetog Proroka Ilije u selu Luke proslavlja krsnu slavu

0

Hram Svetog Proroka Ilije u selu Luke, na Trebeviću u nedjelju 6. avgusta proslavlja krsnu slavu.

Sveta liturgija počinje u 10:00 časova, a poslije liturgije će biti priređeno crkveno slavlje i narodno veselje sa kulturno – sportskim programom.

Nastupiće pjevačke grupe, a od sportskih takmičenja biće priređena takmičenja u bacanju kamena, teglenju konopca i skok u dalj.

Crkva je podignuta 1943. godine, a porušena 1955. godine. Gradnja je ponovo počela 1993. godine, a hram je 1996. godine osveštao NJegovo visoko preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj.

Saborni dan crkve je nedjelja po Ilindanu. Hram Svetog Proroka Ilije, koji pripada paljanskoj parohiji, izgrađen je 1.500 metara od novog magistralnog puta Pale – Tvrdimići – Lukavica.

Hram je podigao komandant Trebevićkog odreda Šćepan Lučić i vojni sveštenik Novak Stanojević, koji je ovu crkvu osveštao po blagoslovu mitropolita dabrobosanskog Nektarija. Odlukom Oblasnog odbora Komunističke partije za grad Sarajevo hram je srušen 1955. godine.

Na mjestu gdje je bila crkva blagoslovom mitropolita Nikolaja 1993. godine počela je izgradnja crkve brvnare po projektu Predraga Peđe Ristića, arhitekte iz Beograda. Crkva je završena 1996. godine, a osveštao je iste godine 4. avgusta mitropolit Nikolaj.

Zasluge za podizanje ove crkve pripadaju svešteniku Miomiru Zekiću i vjernicima trebevićkog kraja. U porti crkve 1999. godine sagrađena je sala za narod.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare