Hram Svetog Georgija u Miljevićima proslavio krsnu slavu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Hram Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u opštini Istočno Novo Sarajevo proslavio je danas krsnu slavu Đurđic.
Svetu liturgiju u hramu služio je umirovljeni protojerej stavrofor Vojislav Čarkić, uz sasluženje osam sveštenika i dva đakona Mitropolije dabrobosanske.

Nakon liturgije, obavljeni su slavski obred i litija oko hrama.

Starješina hrama jerej Bojan Zekić čestitao je vjernicima slavu.

Govoreći o značaju ovog praznika za pravoslavne hrišćane, on je podsjetio da je hram posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju, ali da kao krsnu slavu obilježava Đurđic, u spomen obnavljenja hrama Svetog velikomučenika Georgija i prenosa moštiju ovog sveca iz Nikomidije u Lidu Palestinsku, gdje je postradao u vrijeme cara Dioklecijana.

Jerej Zekić je u ime Crkvene opštine dodijelio zahvalnice ovogodišnjem kumu slave LJubiši Lackanoviću iz Istočnog Sarajeva za iskazanu hrišćansku ljubav i pomoć ovom hramu.

Liturgiji i slavskom obredu prisustvovali su zvaničnici u institucijama Republike Srpske i BiH sa teritorije Istočnog Sarajeva, te predstavnici lokalne vlasti.

Temelje hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima osveštao je 2000. godine NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Hram je modifikovana kopija Stare crkve na Baščaršiji u Sarajevu. Osim centralnog oltara, posvećenog svetom Georgiju, ima dva sporedna koji su posvećeni Svetom sveštenomučeniku Petru Dabrobosanskom i Svetom mučeniku Vukašinu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments