Hram Svete Angeline Srpske obilježio slavu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Hram Svete Angeline Srpske, čija izgradnja je u toku, u naselju Toplik, opština Istočno Novo Sarajevo, obilježio je danas svoju slavu – praznik posvećen ovoj svetiteljki.
Nakon svete liturgije, koju je na praznik Prepodobna mati Angelina Srpska, služilo lokalno sveštenstvo, obavljeno je lomljenje slavskog kolača.

Jerej Mladen Drobnjak, paroh novosarajevski, nadležan za Hram Svete Angeline Srpske, naglasio je da je ova svetiteljka prihvaćena kao srpska majka zato što je bila sa narodom, podnosila sva stradanja i starala se o njemu tokom mukotrpnog života, pošto je preživjela smrt supruga i troje djece.

„Ona je bila despotica srpska, supruga Svetog Stefana, slijepog despota, sina Đurađa Brankovića“, podsjetio je jerej Drobnjak, dodavši da su za svetitelje proglašeni i njen suprug Sveti Stefan, kao i njihova dva sina – Sveti Jovan i Sveti Maksim mitropolit.

On je istakao da sam epitet majke Angeline govori da je ona bila poštovana u srpskom narodu. „Upravo ona, iako je bila iz Albanije, dijelila je sve muke koje su zadesile srpski narod“, naveo je jerej Drobnjak.

Mati Angelina je sa svojim sinom Maksimom mitropolitom podigla manastir Krušedol, a prije toga manastir Sretenje. „Ona se nakon svega posvetila Bogu i zamonašila“, rekao je jerej Drobnjak.

Predsjednik Odbora za gradnju hrama LJiljana Bogdanović istakla je da se već četvrtu godinu u Hramu u izgradnji slavi slava i svake godine se vidi napredak.

„Do kraja godine planiramo da pokrijemo hram, što će biti veliko olakšanje jer neće dolaziti do oštećenja usljed vremenskih nepogoda“, rekla je ona.

Bogdanovićeva je istakla da, osim parohijana koji svake godine daju svoj doprinos, izgradnju ovog hrama pomažu i opština Istočno Novo Sarajevo, Skupština grada Istočno Sarajevo, Ministarstvo za ljudska prava i izbjegice BiH i ljudi u dijaspori.

Prema njenim riječima, hram se gradi sa puno ljubavi, a sa malo novca jer se koristi cigla od starih objekata, a ostali materijal daju lokalne građevinske firme.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić istakao je da se svake godine vidi napredak u gradnji hrama, koji okuplja vjernike sa ovog područja, kao i goste sa strane.

Ćosić je rekao da opština svake godine budžetskim sredstvima od 2.000 KM do 5.000 KM pomaže gradnju ovog hrama, ali i ostale crkve.

„Na području opštine postoje tri hrama, od kojih su dva u izgradnji koje redovno pomažemo“, rekao je on, dodavši da će opština pomoći da se hram pokrije i završe kupole, postave krstovi i zvona.

On je rekao da će opština obezbijediti i sredstva za uređenje okoline hrama tako da bude reprezentativna crkva koja će služiti, kako Bogu, tako i narodu ovog kraja.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je da se ovaj hram gradi rukama građana i donacijama, a poduhvat pomaže i grad Istočno Sarajevo.

Samardžija je naveo da grad svake godine u budžetu planira 30.000 KM za podršku rada vjerskim zajednicama i izgradnju vjerskih objekata.

„Na našu sreću, na području grada ima 30 vjerskih objekata, od kojih je pet u fazi gradnje. Gad je podržao i podržavaće njihovu gradnju“, istakao je on.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare