Hram i opština proslavili Svetog velikomučenika Pantelejmona

0

ISTOČNI STARI GRAD – Svetom liturgijom, koju je služio protojerej Vojislav Čarkić, svečanom litijom oko crkve i lomljenjem slavskog kolača, danas je u Istočnom Starom Gradu obilježen Sveti velikomučenik Pantelejmon – slava istoimenog hrama i opštine.


„Ova opština nastala je u ratu i zato nam je veoma bitna institucionalna podrška svih naših prijatelja koji su i danas došli iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske da zajedno proslavimo krsnu slava hrama i opštine“, rekao je Srni načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović.

On je istakao da je osnovni cilj rukovodstva ove opštine, male po broju stanovnika, ali velike po teritoriji i liniji razgraničenja sa Federacijom BiH koja iznosi oko 40 kilometara, stvaranje i jačanje institucija lokalne vlasti koja treba da obezbijedi normalan život i prosperitet građana ove lokalne zajednice.

Prema njegovim riječima, Istočni Stari Grad obezbijedio je dobre uslove za preduzetnike koji se bave preradom drveta, iskorištavanjem mineralnih sirovina, poljoprivredom i turizmom.

„Vrijedni ljudi ovog kraja uložili su u proteklom periodu oko tri miliona KM u razne sektore, čime su znatno ubrzali razvoj naše opštine i doprinijeli većem zapošljavanju, tako da danas imamo veoma mali broj nezaposlenih, a u nekim oblastima i potražujemo stručni kadar“, naglasio je Gašanović.

On kaže da opština veliku pažnju posvećuje studentima i sportistima ovog kraja.

„Ono što je naš problem jeste loša saradnja sa „Šumama Republike Srpske“. Voljeli bismo da se vrati šumsko gazdinstvo na opštinu, a u pregovorima smo i za otvaranje stanice policije na Brusu, lokalitet Trebevića, gdje smo napravili turistički bum“, rekao je Gašanović.

Povodom krsne slave opštine, povelje za doprinos razvoju Istočnog Starog Grada dobili su gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija i Mjesna zajednica Podgrab, a dvije posebne povelje pod nazivom „Da se ne zaboravi“ Gašanović je dodijelio prvom ministru pravde Srpske Momčilu Mandiću i bivšem komandantu brigade specijalne policije MUP-a Republike Srpske Goranu Sariću.

Nagrade su dobili zaslužni pojedinci i kolektivi, kao i najbolji studenti sa područja opštine.

Slava opštine obilježena je i nizom sportskih i kulturnih manifestacija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare