Horu smjera za crkvenu muziku pripale najviše nagrade u Nišu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Hor smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu dobio je tri najviše nagrade na 26. Internacionalnim horskim svečanostima održanim u Nišu.
Za upečatljiv nastup, horu iz Istočnog Sarajeva međunarodni stručni žiri dodijelio je nagradu za najbolje izvođenje kompozicije Stevana Stojanovića Mokranjca „Peta rukovet“, nagradu „Miodrag Veljković – Špaja“ za najbolje izvođenje kompozicije domaćeg autora Dušana Radića „Gungulice“, dok je nagrada za najboljeg solistu pripala sopranu Lani Pržulj.

Nastupom na ljetnjoj pozornici niške tvrđave treće festivalske večeri hor iz Istočnog Sarajeva, pod rukovodstvom dirigenta Rada Radovića, izmamio je dugotrajne gromoglasne aplauze oduševljene brojne publike, ali i stručne javnosti u velikom amfiteatru ovog starog zdanja.

Ovogodišnji festival, održan od 30. juna do 3. jula, bio je posvećen jubileju 160 godina od rođenja Mokranjca i svaki hor je interpretirao, kao obaveznu, jednu njegovu kompoziciju.

Radović je rekao Srni da je u objedinjenoj kategoriji – konkurenciji 13 horova iz Mađarske, Turske, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Srbije, hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu bio jedini predstavnik BiH na ovim svečanostima.

„Iako je hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva osvojio najviše nagrada stručnog žirija, nagrada za najbolje izveden programa u cjelini pripala je horu `Ave` iz LJubljane, koji je time postao pobjednik festivala“, rekao je Radović.

Nagrade za najbolje izvođenje kompozicije Stevana Stojanovića Mokranjca i za najbolje izvođenje kompozicije domaćeg autora, koje su pripale horu iz Istočnog Sarajeva, te nagrada koju je osvojio hor „Ave“ iz Slovenije – za najbolje izveden program u cjelini predstavljaju tri najznačajnije nagrade ovogodišnjeg festivala od ukupno 11, koliko je dodijeljeno.

„Da je konkurencija na festivalu bila veoma jaka, potvrđuje i učešće profesionalnog hora `Ivan Goran Kovačić` iz Zagreba, zatim horova `Voisingers` iz Mađarske, `Ankapela` iz Ankare, Akademskog hora `Mirče Acev` iz Skoplja i drugi“, istakao je Radović.

Zvanični muzički kritičari na festivalu Gordana Krajačić i Gorica Pilipović iz Beograda jednoglasno su konstatovale da je hor iz Istočnog Sarajeva najbolji na ovogodišnjem festivalu, a da je kvalitet horskih nastupa značajno porastao u odnosu na prethodno festivalsko izdanje.

Stručni žiri su činili: Zoran Simjanović /Srbija/, Ambrož Čopi /Slovenija/, Nikolaj Denisov /Rusija/, Zdravko Šljivac /Hrvatska/ i Bogdan Đaković /Srbija/.

„Da je žiri imao težak zadatak, govori i podatak da je, prilikom dugotrajnog odlučivanja o najboljima, član žirija iz Rusije napustio ovu stručnu komisiju“, istakao je Radović.

Na programu hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva bila su djela Sergeja Rahmanjinova „Voskresenije Hristovo vidjevše“, Dušana Radića „Gungulice“, Mokranjčeva „Peta rukovet“ i monahinje Julijane Denisove „Vo carstviji Tvojem“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare