Hodočasnici sa Romanije ove godine odgodili put u Manastir Ostrog

0

SOKOLAC – Članovi Udruženja građana „Sveti Vasilije Ostroški“ odgovdili su pokloničko putovanje do Manastira Ostrog zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona, prvi put poslije 11 godina.

Potpredsjednik Udruženja Mladen Cvijetić rekao je da će hodočasnici sa Romanije, kada to prilike u Srpskoj i Crnoj Gori dozvole, krenuti na poklonjenje moštima Ostroškog čudotvorca u julu ili avgustu, čemu se svi raduju.

Ideju o odlasku pod Ostrog pješke pokrenuli su 2009.godine Cvijetić i njegovi prijatelji Dejan Elez i Branimir Borovčanin. Oni su te godine na Đurđevdan krenuli pješke na put dugačak 220 kilometara.

Cvijetić je ispričao Srni da se poslije te godine povećavao broj poklonika, pa je 11. maja prošle godine Svetoj arhijerejskoj liturgiji u manastiru Ostrog pristupilo 28 poklonika sa Romanije.

Ovu grupu sa Romanije činilo je 20 hodočasnika sa Sokoca i osam njihovih prijatelja iz Rogatice, sa područja Pala i Foče. Među njima je bilo i 14 djevojaka.

„Pošto je grupa hodočasnika iz godine u godinu postajala brojnija, odlučili smo, na inicijativu starješine Crkvene opštine Sokolac protojereja stavrofora Ilije Čupića, da formiramo Udruženje građana `Sveti Vasilije Ostroški`“, naveo je Cvijetić.

Udruženje je osnovano s ciljem duhovne obnove srpskog naroda, njegovanja žive Crkve, očuvanja vjerskog, kulturnog i istorijskog identiteta, nasljeđa i baštine, kao i organizovanja pokloničkih putovanja i dobrotvornih akcija, te prukupljanja pomoći u slučajevima potrebe u zajednici.

Cvijetić je istrakao da se najveći broj članova ovog udruženja sada prisdružio humanitarnim aktivnostima Volonterskog centra opštine Sokolac i da po pozivu bolesnih i starijih sugrađana svakodnevno dostavljaju osnovne životne namirnice, sredstva za higijenu i novine.

Tokom podsjećanja na aktivnosti koje je Udruženje provelo u proteklim godinama, Cvijetić je pomenuo skupove podrške narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, kada je nakon molebana u Crkvi Svetog proroka Ilije, u mirnoj šetnji učestovalo blizu 1.000 građana.

On je napomenuo da na Sokocu ne postoji Opštinska organizacija Crvenog krsta, pa su članovi ovog udruženja prošle godine pomogli u organizaciji akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Iz Udruženja „Sveti Vasilije Ostroški“ poručili su da svi koji žele da im pomognu donacijama mogu da se jave njihovim predstavnicima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare