Hodočasnici krenuli ka manastiru Ostrog

0

FOČA – Kod spomenika u Foči danas se okupila grupa hodočasnika iz Zvornika, Sokoca, Rogatice i Foče, koja se pješice uputila ka manastiru Ostrog u Crnoj Gori, na proslavu praznika posvećenog Svetom Vasiliju Ostroškom – 12. maja.

Najteži zadatak ima Zvorničanin Aleksandar Kojić koji je od kuće krenuo prije šest dana. Od svog sela Skočići kod Zvornika do Foče prepješačio je 220 kilometara, a do Ostroga mu je ostalo oko 130 kilometara.

„Pod Ostrog bih trebao stići 11. maja i sutradan, ako Bog da, da krstim ćerkice Elenu i Vanju. Ako vjeruješ u Boga i svece ništa nije teško“, kaže Aleksandar.

U Foči je prespavao kod prijatelja Dejana Baturana, koji će zajedno sa njim pod Ostrog, a obojica su se priključila grupi od 14 hodočasnika sa Sokoca, među kojima su i tri djevojke.

Vođa grupe Mladen Cvijetić kaže da je ovo sedma godina hodočašća sa Sokoca ka velikoj srpskoj svetinji.

„Krenuli smo prije dva dana. Ovo je čin vjere, iskušenja, molitve, da se odužimo našem velikom svetitelju Vasiliju Ostroškom“, kaže Cvijetić.

Hodočasnici će danas prepješačiti oko 35 kilometara od Foče do Šćepan Polja, gdje će prenoćiti u jednom od rafting kampova, a sutra ih očekuje dionica od Šćepan Polja do manastira Piva.

Na srpskoj trobojci, koja se vijori na čelu kolone, zapisali su poruku: „Za ovakav put potrebno je truda, tamo gdje idemo dešavaju se čuda“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare