Hidroelektrana na Drinjači u probnom radu

0
Hidroelektrana na Drinjači u probnom radu

ZVORNIK – Hidroelektrana na rijeci Drinjači kod Zvornika, u čiju je gradnju uloženo oko 6,5 miliona KM, puštena je u probni rad, potvrdio je danas Srni jedan od investitora ovog elektroenergetskog objekta Vitomir Tomić.

Tomić je rekao da je instalisana snaga ove hidroelektrane jedan megavat-čas sa godišnjom proizvodnjom od 6,5 miliona kolovat-časova i dodao da je priključena na elektroenergetski sistem Republike Srpske.

“Na Hidroelektrani, koja zapošljava šest radnika, nalazi se jedno prelivno polje i dva temeljna ispusta ukupnog kapaciteta oko 60 metara kubnih u sekundi kada su potpuno otvoreni, dok 17 metara kubnih vode u sekundi ide preko turbina kada rade punim kapacitetom”, naveo je Tomić.

On je dodao da sav višak vode ide preko preliva na čijem se kraju nalazi “riblja staza” za prelazak ribe iz donjeg u gornji tok rijeke Drinjače, napomenuvši da je ova staza rađena po najvećim standardima.

“Gradnja ove hidroelektrane je najskuplji oblik ulaganja, jer je riječ o pribranskoj centrali koja ima sistem zahvata vode kanalima ili cijevima do turbina”, rekao je Tomić i naglasio da je u Hidroelektranu ugrađena nova i najmodernija oprema iz Kine, Turske i Francuske.

Tomić je pojasnio da pribranska hidroelektrana ne može da zadržava višak vode, nego je pušta preko preliva ili kroz temeljne ispuste, čime je nivo jezera uvijek isti i može da varira, zavisno od količina padavina, po nekoliko centimetara.

Prema njegovim riječima, prelivno polje široko je 36 metara, dok je jezero, koje se formira na sastavu rijeka Drinjače i Jadra, dugačko 840 metara, a na brani duboko osam metara.

On je podsjetio da je gradnja ove hidroelektrane počela prije čertiri i po godine i da su u tom periodu gradnju usporavale, odnosno onemogućavale česte poplave.

“Najveća poplava dogodila se 2014. godine kada je nabujala voda Drinjače odnijela sav građevinski i tehnički materijal sa mjesta gradnje koji je bio uredno uskladišten, čime je pričinjena direktna šteta od 140.000 KM”, rekao je Tomić.

Navodeći da je u dosadašnjem periodu, odnosno probnom radu, ova hidroelektrana izdržala sva predviđena opterećenja, Tomić je rekao da se očekuje da do 1. jula Hidroelektrana dobije sertifikat, nakon čega će biti stvoreni svi preduslovi za sklapanje predugovora i ugovora sa regulatorom za normalan rad i redovnu isporuku električne energije.

Tomić je rekao da tokom ljeta očekuje zvanično puštanje u rad ove hidroelektrane, u koju je investirano 70 odsto sredstava iz Srbije i 30 odsto iz Republike Srpske.

On je podsjetio da koncesioni period traje 35 godina sa mogućnošću produžavanja ugovora, s obzirom na visinu ulaganja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments