Heleni Brajić nagrada „Mladi srbista“ za najbolji literarni esej

0

Dekan Filozofskog fakulteta Pale Draga Mastilović i predstavnici Katedre za srbistiku uručili su danas plakete dobitnicima nagrade „Mladi srbista“ za ovu godinu, a prvo mjesto osvojila je Helena Brajić iz Trebinja.

Drugu nagradu dobila je Ana LJepojević, učenik trećeg razreda Gimnazije iz Gradiške, a treću Đorđe Kovačević, učenik trećeg razreda Srednjoškolskog centra „Vasilije Ostroški“ Sokolac.

Posebna nagrada pod nazivom „Oživice srpstva“, za naročit talenat, ove godine pripala je Đorđu Čarkiću, učeniku četvrtog razreda Srednjoškolskog centra iz Istočne Ilidže.

Mastilović je rekao novinarima da ova visokoobrazovna ustanova već drugu godinu dodjeljuje nagrade „Mladi srbista“, te da je ove godine pristigao veliki broj radova od mladih koji su zainteresovani za srbistiku i srbističke konkurse.

On je podsjetio da u okviru stalne teme „Značaj srpskog jezika i književnosti za očuvanje identiteta Republike Srpske“, ovogodišnja podtema na koju su učenici imali priliku da pišu bila je „U cipelama moje majke /oca/“.

„Ovo je jedan dobar put oživljavanja nacionalnih disciplina, posebno kada govorimo o mladoj srednjoškolskoj generaciji kojoj te nacionalne teme, posebno srpski jezik, istorija, književnost i slično – nisu u fokusu. Mislim da je ovo način da ih zainteresujemo za teme i nauke od nacionalnog značaja“, istakao je Mastilović.

Mastilović je naglasio da će se Filozofski fakultet truditi da i u narednom periodu ide ovim putem i da svake godine i na druge načine okuplja što više mladih oko ideje očuvanja srpskog jezika i književnosti, istorije i kulture uopšte.

Učenik Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja Helena Brajić izrazila je zadovoljstvo i zahvalnost stručnom žiriju jer su prepoznali suštinu onoga što je pisala, te dodala da je u svom radu pokušala da objasni koliko je zajedništvo bitno za opstanak porodice i srpskog naroda uopšte.

„Pisala sam iz odgovornosti prema svojim roditeljima jer ne možemo ni zamisliti sa kojim izazovima su se oni susretali. Mojim mladim kolegama i meni u velikoj mjeri pomogli su naši mentori, profesori, pa posebnu zahvalnost dugujem svojoj profesorici Veselinki. Kada mi je spomenula konkurs, pitala sam je kako da srpski jezik uklopim u nesrećne ratne okolnosti, a ona je odgovorila da je srpski jezik duboko utkan u naše biće i naš narod, tako da je prošao sa nama i lijepe i loše epohe. Nakon toga, više se nisam dvoumila šta da pišem“, istakla je Brajićeva.

Brajićeva će upisati Biohemiju u Novom Sadu.

Profesor na Filozofskom fakultetu na Palama i žiri katedre za Srbistiku Saša Knežević rekao je da je ovo druga godina konkursa „Mladi srbista“ na koji je pristiglo 30 radova, te da je bilo teško odlučiti se za prvu nagradu.

„Mi smo čak na kraju dodijelili jednu specijalnu nagradu za jedan rad koji zaslužuje da bude nagrađen, a nije uklopljen u potpunosti u glavnu temu, a dokaz je literarnog talenta. Sve ove radove ćemo publikovati u eminentnim književnim časopisima“, istakao je Knežević.

Knežević je naglasio da veliki broj pristiglih radova pokazuje odličnu koordinaciju profesora i učenika, kao i to da su profesori škola širom Srpske vrlo ozbiljno shvatili posao i pronašli talentovanu djecu, a potom se uključili u rad sa njima.

„Nadam se da ćemo ovim i sličnim akcijama vratiti kod srednjoškolaca svijest o tome da na neki način ispoljavaju stvari o kojima ne govore, a koje duboko nose u sebi“, istakao je Knežević.

On je naglasio da svi moraju biti svjesni toga i dati im priliku da to ispolje i da sa svima podijele ono što oni nose u sebi.

Na konkurs je pristiglo 30 radova iz 14 lokalnih zajednica Republike Srpske – Prnjavora, Višegrada, Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva, Sokoca, Trebinja, Pala, LJubinja, Gradiške, Zvornika, Bijeljine, Foče, Banjaluke i Doboja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare