Heklane torbe – spoj volje i mašte

0

Kreativna Paljanka Nikolina Savić /25/, apsolvent Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, izrađuje unikatne ručno heklane torbe, a namjerava da proširi proizvodnju unikatnih modnih dodataka, izrađujući kaiševe od različitih prirodnih materijala.

Heklane torbe, pogotovo one u čije kreiranje mašta umiješa prste, nikada nisu izašle iz mode, zato Nikolina u slobodno vrijeme hekla torbe različitih oblika, veličina i boja.

Od želja kupaca zavisi da li će torbe biti okrugle, kockaste ili u obliku pravougaonika.

Nikolina u izradi ovakvih torbi koristi pamuk sa određenim postotkom elastina, jednu deblju iglu, kao i alke, kopču i lanac, koji se kače na tašnu.

“Na `Jutjubu` sam vidjela heklanu torbu, i to mi je privuklo pažnju, pa sam htjela da se oprobam u tome. Kupila sam materijal i krenula da radim”, objašnjava Savićeva za Srnu.

Izrada prve torbe duže je trajala, a svaka sljedeća mnogo lakše.

Savićeva napominje da proces rada nije komplikovan, da je za svaku torbu potrebno izdvojiti oko četiri sata, ali su bitni preciznost, želja i volja.

Nikolina se prva na Palama počela baviti ovim načinom pravljenja torbi.

Ona ističe da je do materijala teško doći, a njene torbe nose ljudi iz BiH, Srbije, Hrvatske i Austrije koji fotografije torbi i informacije o njima mogu naći na “Fejsbuk” i Instagram stranici “Dol begs” /DOLL BAGS/.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments