Gužve ispred škola i nedostatak trotoara ugrožavaju đake

0

FOČA – Forum bezbjednosti opštine Foča zaključio je na današnjem sastanku da je u narednoj školskoj godini potrebno pojačati prisustvo policije ispred škola tokom promjene smjena, kada su velike gužve, jer mnogo roditelja ostavlja vozila na trotoarima, pa učenici moraju da idu kolovozom.

Na ovaj problem ukazali su direktori fočanskih osnovnih škola i Srednjoškolskog centra, napomenuvši da su gužve najizraženije na početku i na kraju nastave, kao i za vrijeme velikih odmora.

Direktor Osnovne škole „Veselin Masleša“ Vladimir Ivanović upozorio je i na nedostatak kolovoza u ulici koja iz naselja Lazarevo, iznad gradskog groblja Božovac, vodi prema školi, kao i na dionici magistralnog puta Foča-Tjentište, kojim đaci iz naselja Trnovače dolaze u područnu školu u Brodu na Drini.

Direktor Srednjoškolskog centra Veselin Radović ukazao je da trotoara nema ni na dijelu Ulice cara Dušana prema srednjoj školi, dok je pomoćnik direktora Osnovne škole „Sveti Sava“ Duško Krsmanović naveo da je u Nemanjinoj ulici, kojom se prilazi toj školi, veliki problem brza vožnja, nakon što je ulica nedavno rekonstruisana.

Predsjednik Foruma za bezbjednost, načelnik opštine Foča Radisav Mašić kaže da su detaljno sagledani svi problemi u vezi sa bezbjednošću đaka u saobraćaja.

„Očekujemo i tražimo veće prisustvo policije pred školama, naročito u periodu kada djeca dolaze u školu, kada je odmor i međusmjena, a posebno kada su kiše i loše vrijeme, jer tada roditelji dolaze autom, pa je moguće da dođe do saobraćajnih nezgoda, kojih na sreću do sada nije bilo“, kaže Mašić.

On je istakao da se problem nedostatka trotoara na dionici magistrale Foča-Tjentište u mjesnoj zajednici Brod mora riješiti.

„Taj pravac je u nadležnosti `Puteva Republike Srpske`, od kojih smo tražili da urade trotoar ili da nam daju dozvolu da mi to uradimo, ali još nismo dobili saglasnost. Bezbjednost djece je ugrožena i to moramo riješiti“, naveo je Mašić.

Na Forumu je pokrenuta inicijativa da uska ulica iznad gradskog groblja bude jednosmjerna da bi ostalo prostora za izgradnju trotoara.

„Takođe, treba bolje regulisati saobraćaj u Nemanjinoj ulici, prema Osnovnoj školi `Sveti Sava`. Postavićemo `ležećeg policajca`, ali u svakom slučaju nije rješenje da se svuda postavljaju takve barijere i tražimo od policije da sankcioniše vozače i da češće bude prisutna na ulicama“, rekao je Mašić.

Predstavnici Policijske uprave Foča napomenuli su da su u okviru akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ već obišli sve putne pravce na prilazima školama i registrovali sve nedostatke u saobraćajnoj signalizaciji i putnoj infarstrukturi, o čemu će informisati nadležne službe u opštini.

Sastavni dio akcije su i predavanja đacima o pravilnom ponašanju i opasnostima u saobraćaju, kao i regulisanje saobraćaja u blizini škola i represivne mjere prema vozačima koji krše pravila.

Učesnici Foruma bezbjednosti istakli su da je saobraćajna kultura u Foči na niskom nivou, da se vozači često bahato ponašaju i nemarno odnose prema pješacima, kao i da brzo voze gradskim ulicama, a posebno je ukazano na problem nepropisnog parkiranja i nedostatka parking-mjesta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare