Gubitke pretvorili u investicije

0

Elektrodistribucija Pale tokom protekle četiri godine i pod vođstvom aktuelnog rukovodstva u rekonstrukciju i izgradnju elektroenergetskih objekata, te nabavku mehanizacije i druge opreme investirala je oko 17 miliona maraka. Istovremeno tehnički gubici su s visokih 28 odsto smanjeni na 12,7 odsto što je u skladu s takozvanom teoretskom prihvatljivošću u ovom segmentu rada distributivnih preduzeća. Ovi podaci navedeni su u Izvještaju o radu paljanske Elektrodistribucije u prethodne četiri godine. Taj dokument se nedavno našao i na dnevnom redu Skupštine akcionara tog preduzeća koje strujom snabdijeva više od 56.000 potrošača na području 13 opština istočnog dijela RS.

Elektrodistribucija Pale, prema podacima Elektroprivrede RS, u segmentima smanjenja tehničkih gubitaka i naplate potraživanja najuspješnije je preduzeće u cjelokupnom elektroenergetskom sistemu u Srpskoj.

– Uspostavili smo ambijent koji je donio pozitivne tokove u poslovanju i sve ovo vrijeme išli uzlaznom putanjom, konstantno uspijevajući da ostvarimo dobit – kaže direktor Elektrodistribucije Pale, Ljubomir Mrda, ilustrujući to primjerom da je ostvarena dobit u 2008. godini bila čak 15 puta veća nego samo tri godine ranije. Mrda naglašava da su racionalizacija troškova, smanjenje tehničkih gubitaka, rast prihoda u odnosu na rashode, te podizanje tekuće naplate potraživanja na stoprocentni nivo osigurali preduzeću likvidnost i mogućnost investiranja.

– Od ukupno 17 miliona maraka koje smo uložili u realizovane investicije oko 11,5 miliona maraka obezbijedili smo iz vlastitih sredstava, dok je preostali iznos plod kreditnih aranžmana u okviru programa „Power 4“ koje redovno servisiramo. Rekonstruisali smo i izgradili desetine kilometara mreže uključujući i strateške tridesetpetokilovoltne dalekovode poput onog Miljevina – Foča. Takođe, realizovali smo projekte daljinskog očitavanja potrošnje na područjima radnih jedinica u Sokocu, Palama i Lukavici, izgradili skladišni prostor u Sumbulovcu, instalisali savremeni softver za praćenje tehničkih, energetskih i ekonomskih poslova, te realizovali čak 20 puta veća ulaganja u mehanizaciju i prateću opremu u odnosu na period prije 2005. godine – navodi Mrda. On ističe da je Elektrodistribucija Pale jedino distributivno preduzeće u sistemu ERS koje je usvojilo u praksu sistem upravljanja kvalitetom po standardima ISO 9001-2000.

Mrda navodi da je znatan rezultat ostvaren i u segmentu kadrovskog jačanja preduzeća, navodeći podatak da je ukupan broj zaposlenih za posljednje četiri godine uvećan za 98 novih radnika, među kojima je 47 visokoobrazovanih.

– Zaposlili smo znatan broj mladih stručnjaka tehničkog i ekonomskog obrazovnog profila koji su potrebni ovom preduzeću u budućnosti. To je takođe velika investicija koja će se zasigurno isplatiti, jer ne treba zaboraviti da je ljudski resurs veoma bitan za razvoj svakog preduzeća koje stremi da bude još bolje i uspješnije, a što je cilj koji je Elektrodistribucija Pale definisala kao dugoročno opredjeljenje – zaključuje Mrda.

Izgradnja malih hidroelektrana

Elektrodistribucija Pale uložila je oko pet i po miliona maraka u izradu investiciono-tehničke dokumentacije za izgradnju četiri protočno-derivacione hidroelektrane na rijekama Bistrici i Janjini, za šta je potpisan i koncesioni ugovor. Radi se o ozbiljnim projektima čija će realizacija donijeti višestruke i dugoročne pozitivne efekte, kaže Ljubomir Mrda.

(Fokus)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare