Članovi su obučeni za različite vrste kretanja na nepristupačnim terenima u ljetnim i zimskim uslovima, gdje su potrebni posebno znanje i oprema.

Gorska služba spasavanja /GSS/ „Jahorina“ uspješno obavlja sve zadatke, iako joj nedostaje adekvatna oprema, a njeni članovi su posebno obučeni za različite vrste kretanja na nepristupačnim terenima u ljetnim i zimskim uslovima.

Šef Službe Miro Kalem kaže za Srnu da imaju opremu koju im je dijelom svojevremeno dala Republičke uprava civilne zaštite, kao i Olimpijski centar „Jahorina i „Vorld vižn“.

On napominje da su osnovani kao humanitarna i stručna organizacija, koja iza sebe ima uspješne akcije, a posebno se izdvajaju one akcije i mjesta kojima niko drugi ne može prići.

Kalem ističe da su članovi obučavani za različite vrste kretanja na nepristupačnim terenima u ljetnjim i zimskim uslovima, gdje su potrebni posebno znanje i oprema.

„Članovi imaju alpinistički kurs, kurs prve pomoći, prošli su specijalizovane obuke za spasavanja sa užadima. Dva člana imaju helikoptersku obuku u alpskim uslovima, a svi koriste savremena sredstva kao što su motorne sanke i dži-pi-es“, navodi Kalem.

Dugi niz godina obezbjeđuju javno skijalište na Jahorini, gdje tokom zimske sezone imaju više od 300 intervencija.

Kalem naglašava da su teže akcije izveli 2008. godine, kada su za četiri časa spasili 120 ljudi sa dvosjeda Skočine, koji je prestao da radi.

Vođeni tim iskustvom, usavršili su tehnike evakuacije sa žičare i bili su jedina gorska služba u okruženju sa takvim iskustvom.

Gorska služba spasavanja Jahorina ujedno je jedina jedinica /u Civilnoj zaštiti/ sposobna za spasavanje sa visina na republičkom nivou.

Kalem kaže da je najviše ponosan na svoje članove koji su 2011. godine spasili slovenačkog paraglajdera koji je „uletio“ u minsko polje u reonu Jahorine.

Za to spasavanje dobili su nagradu „Najplemenitiji podvig godine“ u Skupštini grada Beograda i zahvalnicu Ambasade Slovenije kao društveno-korisna organizacija koja svoje usluge ne naplaćuje.

Kalem navodi da imaju dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, deminerima Civilne zaštite i Helikopterskim servisom Srpske, te Oružanim snagama BiH.

Član Gorske službe i civilne zaštite u jedinici za spasavanje sa visina Milan Ilić navodi da je u svom petnaestogodišnjem iskustvu vidio mnogo povreda, lakših, ali i težih.

„Zahvaljujući dobro obučenoj ekipi uvijek smo sve uspješno transportovali do naše medicinske službe“, naglašava on i objašnjava za Srnu da su aktivni tokom cijele godine na širem području opštine Pale, pa i Republike Srpske.

Ilić se nada da će nadležne institucije u sljedećem periodu izdvajati više sredstava za opremu spasilačke službe koja im je neophodna za dalji rad, kako bi efikasno mogli da odgovore na sve probleme i izazove sa kojima se susreću.

(www.palelive.com / Srna / Maja Krsmanović Brčkalo )

Pretplati se
Obavijesti me o
3 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Bravo, momci!

Veliko postovanje za ove momke i uslove u kojim rade

Gledaj Furge kralja najvećeg