Grupa studenata traži odlazak Pašalića, on to kategorično odbija

0

Grupa studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koje predvodi rukovodstvo Studentskog parlamenta, zatražilo je danas da aktuelni rektor Stevo Pašalić u roku od 24 časa napusti tu funkciju, što on kategorično odbija da učini.

Predsjednik Studentskog parlamenta u Istočnom Sarajevu Dušan Simanić najavio je na konferenciji za novinare da studenti neće napustiti salu u kojoj je održan pres sve dok Pašalić ne ispuni njihov zahtjev, te da će, ukoliko to ne učini, organizovati masovna studentska okupljanja.

On je istakao da rektor na sve moguće načine, zajedno sa generalnim sekretarom Univerziteta, pokušava da zadrži funkciju rektora, optuživši ga da tu funkciju, kako kaže, maksimalno iskorištava za lične interese i promociju.

“Rektor i prorektor već duže vremena vrše pritisak na studentske organizacije i njihovu autonomiju”, tvrdi Simanić.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Milan Milišić rekao je da će tek nakon što Pašalić ode sa funkcije rektora, biti održani i izbori za studentske organe.

Iz Univerziteta Istočno Sarajevo saopšteno je da studenti koji su se danas obratili medijima nisu legalni predstavnici studenata Univerziteta, s obzirom na to da im je, po sili zakona, obnovom godine prestao mandat.

U saopštenju se navodi da je ugrožena zakonitost funkcionisanja Univerziteta s obzirom na to da su inspekcijskim pregledima utvrđene brojne nepravilnosti kad je u pitanju studentsko predstavničko tijelo, koje se odnose na, kako se ispostavilo, neregularno sprovedene izbore za Studentski parlament, njegovo konstituisanje, kao i činjenicu da je utvrđen prestanak mandata 13 članova Parlamenta, uključujući i predsjednika, studenta prorektora, članove Senata i Upravnog odbora Univerziteta iz reda studenata.

“Vođene su nezakonite aktivnosti od Studenstskog parlamenta i njegovog predsjednika na smjenama studenata iz nastavno-naučnih vijeća, kao i povlačenju svih izabranih predstavnika, uprkos neslaganju pojedinih studenata, što je dovelo do blokade rada pojedinih fakulteta nemogućnošću održavanja sjednica vijeća”, ističe se u saopštenju.

Napominje se da Studentski parlament nije upisan u Registar studentskih predstavničkih tijela i organizacija, što znači da, sa stanovišta zakona, uopšte ne postoji, te da Studentski parlament donosi sve odluke na osnovu Statuta koji nikad nije dobio potvrdu Senata.

“Obavještavamo javnost i da policija istražuje finansijsko poslovanje tzv. Studentskog parlamenta, koji o svom poslovanju nije podnosio izvještaje Upravnom odboru Univerziteta, što je bila njihova pravom utvrđena obaveza”, naglašava se u saopštenju.

Pašalić je izjavio novinarim da je danas raspisao vanredne izbore za Studentski parlament, obzirom da je Prosvjetna inspekcija utvrdila da je od 18 članova aktuelonog Studentskog parlamenta 13 nelegalno.

“Studenti time nisu oštećeni jer izbore provode oni i biraju svoje predstavnike”, istakao je Pašalić.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments