Grijanjeinvest: Predstavljen rad „Toplifikacija Pala: Trenutno stanje i održivi razvoj“

0

Deseti međunarodni naučno-stručni skup „Savremena teorija i praksa u graditeljstvu“ održan je u Banjoj Luci 15. i 16. maja pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske.

Organizatori skupa su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Arhitektonsko-građevinski fakultet Banja Luka, Privredna komora Republike Srpske i Zavod za izgradnju iz Banja Luke.

Na skupu su predstavljena 53 rada čiji su autori istaknuti naučni i stručni radnici iz pet zemalja regiona.

Ljubiša Tanić, dipl. inž. maš., doktorant na Mašinskom fakultetu u Beogradu i direktor preduzeća „Grijanjeinvest“ Pale imao je rad na temu: „Toplifikacija Pala: Trenutno stanje i održivi razvoj“.

Kompletan rad se može preuzeti na sajtu „Grijanjeinvest“-a.

 

Seminari o Energetski efikasnim školskim zgradama na MF i Sajmu tehnike u Beogradu

U petak 09.05.2014. u svečanoj sali Mašinskog fakulteta u Beogradu, održan je seminar vezan za međunarodni projekat „VERYSchool“. „Valuable EneRgY for a smart School“, ili skraćeno „VERYSchool“ je projekat posvećen efikasnom korišćenju energije u obrazovnim ustanovama kroz, prije svega, energetski menadžment.

Projekat sufinansira Evropska Komisija, a u njegovoj realizaciji učestvuje 11 institucija iz 9 zemalja, pri čemu je jedan od partnera Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu. Škole svakodnevno pohađa preko 107 miliona učenika, kao i preko 3 miliona nastavnika i drugog nenastavnog osoblja, što čini oko 22% evropske populacije. Cilj ovog projekta je razvoj novog programa (alata) „Navigator za energetsku akciju“ (VERYSchool Navigator – VSN) kojim bi energetski menadžeri, direktori škola, i generalno ljudi koji donose odluke u školama mogli relativno lako da procijene koje su to mjere, prevashodno iz energetskog menadžmenta, najprimjerenije i najefikasnije u njihovim školama.

Predavači su bili stručnjaci iz Italije, Irske, Srbije i BiH. Seminaru je prisustvovalo preko 70 gostiju, među kojima su bili predstavnici Turske, Portugalije, Bugarske, kao i domaćih institucija (škola, fakulteta, Ministarstva energetike, itd.).

Ljubiša Tanić, dipl. inž. maš., doktorant na Mašinskom fakultetu u Beogradu i direktor preduzeća „Grijanjeinvest“ Pale imao je rad na temu: „Mogućnosti za uštede u školama korišćenjem drvne biomase – primjeri škola u Srebrenici i Bratuncu“. Kompletna prezentacija se može preuzeti na sajtu „Grijanjeinvest“-a.

Samo nekoliko dana kasnije, sličan simpozijum pod nazivom „Ka školskim zgradama nulte energije“ održan je u okviru 58. Međunarodnog Sajma tehnike u Beogradu.

Učesnici i gosti seminara u Svečanoj sali Mašinskog fakulteta u Beogradu

 

Predavanje vođe projekta gospodina Alfia Galate, M.Sc.fiz., AESS, Modena Italija

 

Uvodno predavanje moderatora prof. Živkovića na sajmu tehnike u Beogradu

 

Predavanje Ljubiše Tanića na Sajmu tehnike u Beogradu

 

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare