Gran pri osvojio film „Dugo putovanje…“

0

Gran pri četvrtog Međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma i promotivnih spotova „Jahorinafest 2010“ dobio je film „Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest“, autora Željka Mirkovića iz Niša.

Nagradu „Zlatnu borovnicu“ u kategoriji turistički film osvojio je poljski film „Šopenova Mazovija“, autora Zbignjeva Zumera iz Poljske, „Srebnu borovnicu“ osvojio je film „Kraljeva brda“ Ilhana Dervovića iz BiH, a „Bronzanu borovnicu“ film „Sjeverna bajka“ Gorana Bjelanovića iz Crne Gore.

„Zlatnu lincuru“ za najbolji ekološki film žiri je dodijelio iranskom autoru Ahmedu Nik Kariju za film „Oblak šume“, „Srebrnu lincuru“ dobilo je „Bakarno doba“, autora Iva Bistričana iz Češke, a „Bronzanu lincuru“ film „Put leptirova“, autora Džozefin Haming iz Holandije.

Prvu nagradu za promotivni spot osvojio je Igor Ivanov iz Makedonije za film „Vječna Makedonija, „Srebrni javor“ osvojila je Marija Grulović iz Srbije za film „Indija-ekstremna hodočašća“, dok je „Bronzani javor“ pripao Slaviši Guji iz BiH za film „E-mol u bijelom“.

Predsjednik žirija, ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko istakao je da je uživao gledajući filmove i da je žiri imao težak zadatak, jer su ostvrenja urađena veoma profesionalno.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović istakao je da je ovaj festival veoma značajan za grad, jer promoviše dvije veoma bitne stvari – ekologiju i turizam.

„Grad u ekologiji i turizmu vidi dvije veoma važne komparativne prednosti i osnovu za razvoj“, rekao je Radovanović.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen naglasio je da je ovaj festival značajan za BiH i da ima svoju turističku notu koju će Sarajevo uvijek podržavati.

Direktor Festivala Mirko Despić je rekao da je zadovoljan ovim četvrtim festivalom na kojem je učestvovalo 70 filmova iz 21 zemlja.

Despić je dodao da su učesnici festivala posjetili Jahorinu i Sarajevo, gdje su se upoznali sa turističkom ponudom.

Prema njegovim riječima, već se počinje sa kampanjom za naredni festival 2011. godine i na proljeće će biti raspisan konkurs za prijavljivanje filmova.

(www.rsplaneta.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare