Gran pri austrijskoj “Odiseji sova”

0


Stručni žiri Međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma “Jahorina film festival” dodijelio je Gran pri nagradu filmu “Odiseja sova”, autora Ištvana Nadaskya iz Austrije.

U kategoriji ekoloških filmova prvonagrađeni je film “Horizont” Skulea Eriksena iz Norveške, koji je dobio “Zlatnu lincuru”, dok je nagradu “Zlatna borovnica” za turistički film dobio “Rabski mir”, Sanjina Badurina iz Hrvatske.

Laureat kratkog promotivnog filma je “Čanija – seosko putešestvije”, Tea Papadoa iz Grčke, koji je dobio “Zlatnog javora”.

Među brojnim nagrađenim autorima u kategoriji specijalnih nagrada direkcije festivala našao se i autor Snježan Lalović sa svojim djelom “Konji, konji”, i to za inventivan prikaz ironije života.

Predsjednik Žirija Festivala francuski ambasador Rolan Žil čestitao je organizatorima na vrijednom radu i poželio da ova manifestacija traje.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/jahorina-film-festiva-2013b/] width=[105] height=[105] title=[Jahorina film festival] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb105_] thumb_cache_dir=[thumbs105] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

VODA – NAJVEĆE BOGATSTVO

BiH raspolaže vodom u natprosječnim količinama u odnosu na region, ali i svijet, i to je resurs koji treba pažljivo koristiti i tretirati kao najvrijednije bogatstvo, istaknuto je tokom okruglog stola “Voda 2013” održanog u okviru Međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma “Jahorina film fest” na Jahorini.

Direktor “Jahorina film festa” Mirko Despić izrazio je zadovoljstvo što se okrugli sto o važnosti zaštite vode održava u okviru ovog festivala i što mu prisustvuju brojni stručnjaci iz te oblasti.

Direktor Instituta za hidrologiju u Sarajevu Tarik Kupusović rekao je da je voda ključni element za život, privredu, turizam i sve što okružuje čovjeka, te podsjetio da su UN 2013. proglasile za godinu voda.

Tokom okruglog stola održanog u hotelu “Vučko” na Jahorini učesnici, među kojima su bili autori filmova, producenti, turistički radnici i drugi eminetni stručnjaci, ukazano je i da je ove godine Međunarodni dan voda bio posvećen saradnji različitih profesija u očuvanju vode kao najbitnijeg resursa za život ljudi.

“Bez vode nema života, staništa, ali ni turizma i zato postoji veza između ovog okruglog stola i Međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma. Gledao sam sve filmove koje učestvuju na festivalu jer sam i član žirija i svaki ima direktan dodir sa vodom”, rekao je Kupusović.

PROGLAŠENO SEDAM NAJBOLJIH EKOLOŠKIH PROJEKATA U BiH


Međunarodni Festival ekološkog i turističkog filma “Jahorina film festival”, u saradnji sa fondovima za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Federacije BiH, dodijelio je u Sarajevu sedam ravnopravnih godišnjih nagrada za najbolji ekološki projekat u BiH.

Dobitnici ove nagrade iz Republike Srpske su firma “Majneks” sa Pala za projekat Jahorinska gondola, “Euro-Hem” iz Banjaluke za unapređenje prikupljanja otpada i naplavina iz rijeke Vrbas i jezera Bočac i opština Čelinac za čišćenje obale korita rijeke Vrbas i uređenje dijela deponije Markovac.

Laureati iz Federacije BiH su opština Busovača za projekat Zaštita izvorišta vode za piće sa vodozahvata Topalovića i Duboki potok gradskog vodovoda putem izgradnje kanalizacione mreže i kolektora, “Pobjeda – Rudet” iz Goražda za rekonstrukciju i modernizaciju postrojenja za obradu tehnoloških otpadnih voda, Udruženje korisnika vodovoda “Hodovo” za izgradnju sistema vodosnabdijevanja i “Eko forum” Zenica za kompostiranje organskog materijala u školama.

Nagrade su uručili članovi stručnog žirija, direktor Fonda za zaštitu životne sredine u Federaciji BiH Safet Harbinja i predstavnik Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske Zoran Lukač, koji su čestitali dobitnicima nagrada za veliki doprinos na unapređenju i zaštiti životne sredine, kao i u očuvanju prirodnih resursa.

Harbinja je precizirao da oba fonda realizuju oko 400 ekoloških projekata čiji investicioni fond iznosi oko 50 miliona KM.

Predstavnici fondova odali su priznanje i direktoru “Jahorina film festivala” Mirku Despiću i selektoru Festivala Ratku Orozoviću.

Festival će biti završen sutra, a ceremonija zatvaranja i dodjele nagrada najuspješnijim autorima zakazana je za 19.00 časova u Hotelu “Damis” na Palama.

Prethodno, u okviru pratećeg programa festivala, sutra u 13.00 časova u Hotelu “Vučko” na Jahorini biće održan okrugli sto o temi “Voda 2013”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments