Građanima na usluzi korištenje SMS servisa

0

Građanima Republike Srpske na usluzi je korištenje SMS servisa putem kojeg mogu da ostvare naposredan kontakt sa nadležnim organima za izdavanje ličnih dokumenta i izvrše provjeru podataka u registrima koje vodi MUP Srpske, rekao je danas na Palama načelnik Odjeljenja za pravne i kadrovske poslove CJB Istočno Sarajevo Dario Hršum.

Ovaj servis, ističe Hršum, građanima je na raspolaganju od 20. novembra.

„Osnovni preduslov da bi građani mogli da ostvare to pravo jeste da prethodno evidentiraju odnosno lično prijave svoj broj mobilnog telefona kod nadležnih organa za izdavanje ličnih dokumenata u mjestu u kojem imaju prijavljeno prebivalište“, rekao je Hršum.

Prijavu broja telefona građani mogu izvršiti prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje dokumenta, prilikom registracije vozila ili naknadno, saopšteno je iz CJB Istočno Sarajevo.

Načelnik Odjeljenja za informaciono komunikacione tehnologije Centra Gordana Jerkić, istakla je da je SMS servis jednostavan za upotrebu, čak i za starije generacije, čime se mogu izbjeći nepotrebne gužve na šalterima.

Trenutni status dokumenta građanin može provjeriti slanjem SMS poruke odgovarajućeg sadržaja na broj telefona 091/110-122, i to za ličnu kartu slanjem tekstualne poruke „lk“, za vozačku dozvolu slanjem poruke „vd“, putnu ispravu „pi“, tako da se za samo nekoliko sekundi može dobiti odgovor na pitanje, odnosno zahtjev.

Ona je istekla da je cijena poruke, odnosno SMS usluge 0,10 KM po poruci, te dodala da uslugu SMS servisa za građane mogu da koriste svi građani Republike Srpske, bez obzira da li su pretplatnici mobilne telefonije kod M:tel-a, Eronet-a ili BH Telekoma.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare