Građani uskoro aplikacijom prijavljuju probleme u zajednici

9

Na Palama je danas predstavljen projekat „Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH“, koji treba da podrži lokalne samouprave u početnoj realizaciji njihove vizije digitalne transformacije, a građani će, između ostalog, i preko aplikacije na mobilnom telefonu moći da prijave probleme u lokalnoj zajednici.

Menadžer projekta Haris Palalija izjavio je novinarima da u projektu učestvuje pet lokalnih zajednica – Pale, Prijedor, Tešanj, Zvornik i Zenica, kojima se pruža asistencija u formulisanju vizije pametnog grada i procesu akcionog planiranja transformacije, koordinisano sa postojećim strategijama i planskim procesima.

Projekat se sastoji od dvije glavne komponente – akcionog plana digitalizacije i aplikacije za prijavu različitih problema koje građani primijete.

Palalija je naveo da će akcioni plan digitalizacije biti izrađen za potrebe opštine Pale, što će biti veoma koristan alat za sve naredne aktivnosti koje opština odluči da sprovede u kontekstu digitalne transformacije, poput nekih digitalnih rješenja ili unutrašnje organizacije.

On je istakao da će građani putem aplikacije „građanska patrola“ moći prijaviti sve probleme koje primijete, a nadležne službe u opštini će adekvatno reagovati.

„Građani će imati mogućnost da vide status prijave“, naveo je Palalija i dodao da će na ovaj način sigurno opština poboljšati komunikaciju sa sugrađanima.

On je naglasio da će zaposleni koji će raditi sa građanima putem aplikacije biti adekvatno pripremljeni, te informisani o dobroj praksi ovog projekta u razvijenim zapadnim zemljama.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da ova lokalna zajednica ulazi u projekat od velikog značaja za opštinu i njene građane koji će imati lakšu i jednostavniju komunikaciju.

On je zahvalio implementatorima projekta na uključivanju Pala u proces digitalizacije.

Jugović je naveo da će opština imati priliku da ostvari neposrednu i blisku komunikaciju sa građanima na rješavanju svih bitnih pitanja na Palama, a građani će na lakši način iznositi svoje probleme.

„Ovo nije jednostavan proces i trajaće par godina“, istakao je Jugović i naveo da će lokalna zajednica u narednom periodu dati maksimalnu podršku u finansijskom i svakom drugom smislu kako bi projekat sproveli do kraja.

Branko Vasiljević, predstavnik banjalučke firme „Di-Vi-Si solušns“ /DVC Solutions/, koja će izraditi aplikaciju „građanska patrola“ za potrebe opštine Pale, rekao je da će prijave putem aplikacije biti anonimne, te da je moguće poslati do tri fotografije ili snimak u trajanju od najviše jednog minuta.

On je naveo da će građani ovu mobilnu aplikaciju moći besplatno da preuzmu na „gugl plej prodavnici“ /Google Play Store/ ili prodavnici aplikacija za uređaj sa sistemom IOS, te će posredstvom „građanske patrole“ na vrlo jednostavan način moći da prijave neki problem koji su otkrili u okruženju, a prijava stiže direktno nadležnima u jedinicama lokalne samouprave, odnosno zaposlenima u opštini ili nekom od javnih preduzeća.

„Takav način komunikacije pokazao se kao veoma efektivan na našim prethodnim iskustvima, odnosno, prijave su mnogo kvalitetnije sa multimedijalnim dokazima“, rekao je Vasiljević.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Pale Žarko Čović naveo je da će aplikacija prvenstveno biti okrenuta rješavanju komunalnih problema, što je, prema njegovim riječima, od velikog značaja i za Opštinsku upravu i građane.

On je istakao da opština Pale kreće ka digitalizaciji i modernom načinu rada, te usmjeravanju paljanske opštine ka novim tehnologijama, koje do sada nisu bile prisutne i primijenjene na ovaj način.

Ovaj projekat, uz finansijsku podršku programa „Develop“ /develoPPP/ iz NJemačke, realizuju NJemačka organizacija za međunarodnu saradnju /GIZ/, te kompanije „Lanako“ i „Di-Vi-Si solušns“, kao i Bit alijansa, udruženje IT kompanija u BiH.

Projekat „Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH“ trajaće tri godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Kakva aplikacija… Gradjani prijavljuju probleme u zajednici vec godinama na razne nacine. Nije problem ni zastoj u prijavljivanju problema nego u njihovom resavanju. Resavajte vi vec prijavljene probleme pa onda bacajte pare na ovo. Aplikacija kao da je grad od 200.000 stanovnika. Bili smo mi svi u zgradi opstine po nekoliko puta pa nista. Opet kazem skontajte vi nesto za resavanje problema a ne prijavljivanje… Niste u stanju asfaltirati onih 200 metara puta kod novog mosta na Lukama, a uvodite neke aplikacije. Strucnjaci!

Prvo što ću prijaviti biće takozvana toplana Pale zbog bahatog rada i uništavanja imiđa ekološke zone Pale.U krugu od petsto metara oko te nazovi toplane se ne može proći od smrada pilote,otpada i truleži smrad koji štipa za oči do tehnološki i ekološki ne prihvatljivih kotlova i dimnjaka i same mehanizacije.Sve u svemu najgori i naj crnji dio grada!!!

Ja da sam kupovao stan nikada ga nebih kupio u krugu toplane koja je bila tu prije svih zgrada i ispada da sad neko ocekuje nekom magijom da se ona izmjesti kad je vec ocigledno da para nema a nova da se pravi kome kad nece imati novih korisnika. Izmedju ostalog i kad prijavite svoj problem kao sto ovaj gdin napisa proci ce godine dok neko procita.

Dobro objasni to ljudima iz Slovenije iz Srbije koji hoce da investiraju u kupovinu stana na Palama da je Bože moj tu bila pilana i prije Crkve i prije šetališta i prije stambenih zgrada i samo će te zbunjeno gledati je li im pričaš o Ajfelovom tornju ili o propaloj rujini nazovi toplani.Pa nije toplana arheološko pronalazište da je pod zaštitom države.A to da neće imati novih korisnika je kriv grad,kupi stan u Beogradu i reci ja neću da se grijem na toplanu pa ćeš moći kupiti kuću u malom mokrom lugu i grijati se kako ti hoćeš i Beograd gledati dvogledom.

Vidis Simo ja im necu nista objasnjavati nego ovi sto im prodaju stanove od kojih ja kao ni moja porodica nemamo bas nikakve koristi kao ni od same Jahorine zbog koje oni sami dolaze ovamo a danas da nekog u demokratskom drustvu neko moze nekoga natjerati na nesto, pa i kako ce da se grije, tesko. Kao sto tebi smeta pilana meni smeta sto nemam asfalt ispred vrata a platio sam rentu i uredjenje krvavo, smeta mi sto u sred ljeta svi pale travu ispred kuca, sto mi djeca nemaju igraliste niti se ulica odrzava. A opet kazem ja kao i ti zivim ovde nisam kao ti Srbijanci ili Slovenci sto bi ovde da rentaju stanove i sakriju lovu kao sto ovi nasi kupuju stanove po Beogradu. Da ne polemisem dalje samo se zapitaj koliko su ucestvovali svi ovi koji zgrade napravise tamo u krugu pillane i toplane (ono jeste ruglo) na uredjenju tog zemljista?? Ja bih volio da se vas problem kao i moj rijesi ali gledajuci kako se stvari ovde odvijaju tesko. Lp.

Mozda su Pale sad kao i neki gradic, ali prisjeti se da je toplana pravljena dok su Pale bile selo i krave su pasle nedaleko od pilane i toplane, i ni sad prva krava nije mnogo daleko… U sadasnjem vremenu ona treba samo nekima, i smeta samo nekima, a za izmjestanje treba da plate svi.

Ako Pale teze da budu kao neki evropski uredjeni moderni gradic pare za takve projekte odnekud moraju da dodju. Opstine i drzave obicno imaju samo jedan izvor prihoda – poreze. I posto nikad ne moze da istekne ni blizu za sve nasusne potrebe, prica se uglavnom svodi na presipanje iz polusupljeg u poluprazno, i obratno, zavisno ko je na vlasti.

No ako pogledas statistiku u uredjenim drzavama vidjeces da je godisnji porez na prosjecan stan otprilike jednak minimalnoj mjesecnoj plati u toj drzavi a cesto i veci od toga. Nije pravilo ali cesto je tako, i tako mora da bi isteklo za vecinu nasusnih potreba bez obizira sto i u tim drzavama takodje postoji samo 12 mjesecnih plata u godini. Koliki je ono godisnji porez na stanove nacickane oko toplane, je li izasao vec na jedno 50KM…?

Na zapadu je dosta tih firmi privatno i ne prave se od poreza toplane, nego od profita same toplane. Ali dok god se dekra naravno da nema repa.

Daj bože da se ovim putem stanje poboljša, ali kad su u pitanju komunalna policija i drugi nadležni u opštini zaduženi za uređenije i čistije Pale, onda je mrka kapa, što bi naš narod rekao!
I do sada su građani prijavljivali, ali komunalna policija uglavnom nije reagovala!

Prema tome, sa ovakvim nesposobnim i neodgovornim opštinskim i komunalnim institucijama, nema te digitalizacije koja će promijeniti loše stanje…

Kad narod navali da prijavljuje, ima da im „padne sistem“ drugi dan.