Grad Istočno Sarajevo ulaže sredstva u realizaciju projekata na području opštine Pale i svih opština u sastavu Grada

1

U vezi sa projektima koji su najavljeni iz Gradske uprave Istočno Sarajevo ali i o drugim temama razgovarali smo sa šefom kabineta gradonačelnika gospodinom Ognjenom Jugovićem.

Palelive: Građani Pala su sa zadovoljstvom prihvatili informaciju o namjeri Grada da investira u projekte na području ove opštine, možete li nešto vise reći o tome?

Ognjen Jugović: Da, Skupština grada je na poslednjoj sjednici skupštine, na prijedlog Gradonačelnika, donijela odluku o kreditnom zaduženju kojim se, s jedne strane rješava pitanje ranijih obaveza kod propale Balkan investment banke, a s druge strane planira realizovati veliki broj projekata na području svih šest opština koji su dio grada. Tako je na području opštine Pale planirano da se napravi atletska tartan staza, da se izvrsi adaptacija (rekonstrukcija) Kulturnog centra a na području Jahorine izgradi ambulanta sa prostorom turistickog info centra ili Adrenalin park. Za te projekte je planirano 700 000 KM i trenutno smo u fazi očekivanja Saglasnosti od strane Ministarstva finansija da bi nastavili dalje procedure i aktivnosti. Svakako da su autoritet gradonačelnika Vukovica, kao i poznavanje prilika i potreba na području opstine Pale, bili presudni kada je u pitanju iznos sredstava koji je opredjeljen i selekcija projekata. Mogu reći i to da je zadovoljstvo u toliko vece sto ce se realizovati i u drugim opstinama brojni važni projekti i da smo ponosni sto pristupamo poslu ne gledajuci ko je gdje vlast u kojoj opstini. Najbolja potvrda toga je da su za ovaj prijedlog glasale sve političke partije.

Palelive: Aktuelna tema je svakako EYOF 2019, sredstva Vlade RS su na raspolaganju?

Ognjen Jugović: Da, Evropska olimpijada mladih se uveliko sprema i u februaru 2019. godine dočekaćemo oko 1500 ucesnika iz 50 zemalja. Moramo sve učiniti da se predstavimo u što ljepšem svijetlu i dokažemo sposobnost da organizujemo velike događaje u zimskim sportovima. Eyof ima ulogu i promocije nasih turističkih potencijala tako da možemo konstatovati višestruke efekte od ove velike sportske smotre. Vlada RS jeste donijela odluku o izdvajanju sredstava za infrastrukturu u funkciji pripreme za EYOF što je dobro, ali moramo konstatovati da je to bio “zadnji voz” i da će biti potrebno puno energije i brzine da se stigne sve pripremiti kako to od nas očekuje Evropski olimpijski komitet. Mi smo trenutno u očekivanju druge odluke Vlade RS, jer još nije opredjeljen novac neophodan za organizacioni dio. Nadamo se da ce u što kraćem periodu i taj dio biti rješen kako bi u potpunosti ispunili obaveze i planove.

Palelive: Grad je nedavno dobio plaketu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, to znači da je saradnja dobra?

Ognjen Jugović: Zahvaljujući gradonačelniku koji pokazuje stalnu pažnju za pitanja Univerziteta možemo reći da je saradnja na zaista visokom nivou. Posljedica takvog odnosa koji je izgrađen isključivo za dobrobit Univerziteta je odluka Senata da na obilježavanju Dana Univerziteta dodjeli Plaketu gradonačelniku Nenadu Vukoviću. Inače, treba istaći da su u poslednje vrijeme zaustavljeni trendovi, tendencije i inicijative za premještanje sjedišta pojedinih fakulteta čemu je sigurno doprinio jasan i javan stav Grada Istočno Sarajevo po tom pitanju, ali i zaista jasan i nedvosmislen stav rektora Pašalica koji je svakako za pohvalu i poštovanje. U javnosti smo svi čuli i evidentno je da postoji generalno problem manjeg broja studenata na svim univerzitetima pa ce naredni period biti obilježen tzv. “borbom za svakog studenta”. U tome će biti potrebno da svi zajedno uzmemo učešće i učinimo sve što je moguće.

Palelive: Grad Istočno Sarajevo je iskazao suficit u budžetu i izgleda kao da nema budžetske probleme?

Ognjen Jugović: Grad ima finansijsku stabilnost, ali ne zato sto ima viška novca nego zato sto upravlja budžetom. U gradu se ne ulazi u obaveze bez pokrića i pažljivo se prate prihodi i rashodi. Na taj način se postiže disciplina koju treba da imaju institucije. Visina prihoda od PDV za lokalne zajednice ce u budućnosti biti upitna pa ce dosta više budžeti zavisiti od izvornih prihoda sto stvara određenu vrstu neizvjesnosti.

Palelive: Grad vodi realizaciju projekta video nadzora za područje svih šest opstina, dokle su došle te aktivnosti?

Ognjen Jugović: Projekat se realizuje na inicijativu Policijske uprave Istočno Sarajevo i u saradnji sa svim opštinama, a služiće za bolju bezbjednost građana. Planirano je da se savremenom opremom prate i lica i vozila, da se pokriju svi ulazi i izlazi na području Grada, najveće i važne raskrsnice puteva kao i objekti javnih istitucija i škola. Grad ce izdvojiti pola sredstava cijelog projekta, a opštine Pale, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Sokolac drugu polovinu dok su nerazvijene opštine Trnovo i Istočni Stari Grad oslobođene finansijskog učešća. Procedure za realizaciju projekta su u toku i nadamo se uspješnom završetku i stavljanju sistema u funkciju.

Palelive: Gospodine Jugoviću, hvala Vam na ugodnom razgovoru.

Ognjen Jugović: Hvala i Vama!

Pretplatite se
Obavijesti me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments

“Inače, treba istaći da su u poslednje vrijeme zaustavljeni trendovi, tendencije i inicijative za premještanje sjedišta pojedinih fakulteta…”, što najbolje govori o odnosu republičkih vlasti, prije svega, prema Palama sa kojih su “čeličnom metlom” pomeli sve što se moglo izmjestiti u druge dijelove RS-a.

Zar nije najlogičnije bilo da sjedište I.Sarajeva upravo bude u Palama, ako ni zbog čega, a ono da je tamo institucionalno stvorena Republika Srpska. Izgleda da su baš to Pale žestoko platile…