Grad Istočno Sarajevo danas slavi krsnu slavu Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića.

Sveta arhijerejska liturgija je održana u Hramu Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića u Vojkovićima, a obred lomljenja slavskog kolača te prigodan program uz dodjelu priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima biće obavljen u konačištu „Topalović“.

Sveti Mitropolit Petar Dabrobosanski je srpski svetitelj koji je bio mitropolit zahumsko-hercegovački do 1920. godine i mitropolit dabrobosanski do 1941. godine. Odlikovan je Ordenom Svetog Save I stepena, Belim orlom II reda i Karađorđevom zvijezdom.

Stradanje mitropolita Petra počelo je 12. maja 1941. godine kada ga je uhapsila ustaška policija, te je bio zatočen u zatvor Beledija, a 15. maja iste godine otpremljen je u zagrebački ustaški logor Kerestinec, gdje je obrijan i oduzeta su mu sva episkopska obilježja.

Prema jednoj verziji, Sveti Petar Dabrobosanski ubijen je u Jasenovcu, gdje je bačen u užarenu peć za pečenje cigle, a prema drugoj odveden je u Gospić, a onda je sa još 55 pravoslavnih sveštenika bačen u jamu Jadovno na Velebitu.

Sveti arhijerejski sabor 1998. godine proglasio je mitropolita dabrobosanskog Petra za sveštenomučenika, a grad Istočno Sarajevo proslavlja Svetog Petra Dabrobosanskog kao svoju krsnu slavu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je ranije da je cilj da se Istočno Sarajevo ravnomjerno razvija, u skladu sa mogućnostima šest opština koje se nalaze u njegovom sastavu.

Vuković je čestitao krsnu slavu svim građanima Istočnog Sarajeva te iskoristio priliku da spomene sve što se dešavalo u periodu između dvije krsne slave.

„Vlast u Istočnom Sarajevu funkcioniše bez ikakvih problema i obavlja sve svoje nadležnosti. Možemo da se pohvalimo da imamo finansijsku stabilnost što je danas vrlo rijetko, a to se postiže finansijskom disciplinom i pravilnim upravljanjem sredstvima“, izjavio je Vuković.

On je istakao da je Grad stub opstanka Srba na ovim prostorima te da je posjeta Aleksandra Vučića dala veći značaj narodu Sarajevsko-romanijske regije.

„Mi smo zahvalni na projektima koji će se realizovati u opštinama Grada uz pomoć Vlade Srbije, te smo kandidovali projekte Muzeja Republike Srpske na Palama i pozorišta u opštini Istočno Novo Sarajevo, jer smatramo da bez kulture i tradicije nećemo moći da budemo grad koji pruža sve ono što treba stanovništvu“, istakao je Vuković.

Gradonačelnik se osvrnuo na izgradnju bolnice u Istočnom Sarajevu koja je višedecenijski problem, jer je na tu bolnicu oslonjeno 12 opština regije.

„Mi smo zadovoljni što se objekat gradi, ali sa druge strane smatramo da je to trebalo da se radi mnogo ranije. Nažalost nakon izgradnje bolnice ostaju nam probemi sa kadrom, jer imamo stalni odliv doktora, specijalista, medicinskog osoblja“, podsjetio je Nenad Vuković.

Po pitanju Olimpijskog centra izraženo je zadovoljstvo što glavna turistička destinacija Istočnog Sarajeva doživljava određene promjene i što je na mjesto direktora izabran Dejan LJevnaić, jer njegove reference obećavaju pozitivne pomake u narednom periodu.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare