Grad ispunio obaveze prema radnicima „Mofasa“

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je da je Grad, od preuzimanja većinskog vlasništva u privrednom društvu „MOFAS“, ispunio obaveze prema radnicima i pokrenuo fabriku u mjeri u kojoj je to bilo moguće, bez daljeg uvećavanja duga, te da se radi na njenoj konačnoj deblokadi, što je preduslov za kupovinu novih sirovina i pokretanje proizvodnje.

Ćosić je za Srnu rekao da je, od aprila do danas za 48 radnika „MOFAS-a“ izmireno osam plata u ukupnom iznosu od 291.000 KM, kao i dug po osnovu poreza i doprinosa prema Poreskoj upravi Republike Srpske u iznosu od 175.577 KM, te 164.924 KM duga prema bankama i dobavljačima.

„Što se tiče radnika, kakva god njihova mišljenja bila mi ćemo uvijek stajati iza njih. Taman da svaki dan protestuju, mi ćemo se i dalje boriti za njih, ali niko drugi nema pravo da nas, zbog svojih političkih ili nekih drugih razloga, osuđuje za ono što proteklih godinu dana radimo za ovu firmu“, rekao je Ćosić.

On je istakao da, kao gradonačelnik ne može pustiti da „MOFAS“ tako lako ode u stečaj nakon zahtjeva koji su podnijeli bivši vlasnici i bivši direktor.

Ćosić je podsjetio da je Skupština grada, 25. novembra prošle godine, osnovala je Javno preduzeće „Direktne investicije Grada Istočno Sarajevo“ /DIGIS/, na čiji je račun krajem decembra te godine prebačeno 2.000.000 KM koje je Vlada Republike Srpske obezbijedila Gradu za potrebe kupovine većinskog udjela u privrednom društvu „MOFAS“.

„Gradsko preduzeće DIGIS je 4. februara ove godine sa dotadašnjim vlasnicima potpisalo ugovor o kupovini 51 odsto udjela u preduzeću „MOFAS“, što je plaćeno sa pomenutih 2.000.000 KM“, pojasnio je Ćosić.

On je rekao da je tada privredno društvo „MOFAS“ dugovalo gotovo 4.000.000 KM prema Poreskoj upravi Republike Srpske, bankama, radnicima, te domaćim i inostranim dobavljačima, zbog čega je račun preduzeća blokiran.

„Usljed tih nagomilanih dugovanja i blokade računa poslovanje preduzeća je bilo onemogućeno, a u ogromnoj mjeri je to usporilo i upis vlasništva preduzeća DIGIS nad privrednim društvom `MOFAS`“, rekao je Ćosić.

Proces upisa vlasništva, naveo je Ćosić, završen je 16. septembra u Privrednom sudu Istočno Sarajevo.

On je istakao da su radnici u aprilu ove godine ušli u fabriku, započeli radove na njenom uređenju, prikupljanju sekundarnih sirovina i izdvajanju nekurentnih stvari, alata i mašina za prodaju, te pokrenuli termičku obradu metala i poslove iz oblasti usluga.

„Uspjeli smo prikupiti određena sredstva od kojih smo isplatili plate radnicima, dio dugovanja prema Poreskoj upravi i dobavljačima koji su sudskim putem blokirali račun preduzeća“, rekao je Ćosić i dodao da je rješenje nagomilanih problema dugoročan proces, koji zahtijeva strpljenje i zalaganje svih zainteresovanih strana.

„Svaka druga priča je manipulacija i to najčešće od ljudi koji ne znaju šta znači raditi u toj oblasti“, istakao je Ćosić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare