Грабовац: Роман „Послије забаве“ – потрага за искупљењем

0
Архива

БАЊАЛУКА – Добитник НИН-ове награде Стево Грабовац рекао је да његов роман „Послије забаве“, за који је добио ову награду, није само о страшном злочину који се догодио над ромском д‌јецом, него и о потрази за искупљењем и потреби за суочавањем са истином унутар себе.

Грабовац је истакао да му је централни мотив за писање овог романа био да од заборава сачува ужасан злочин над ромском д‌јецом који се догодио деведесетих година прошлог вијека у околини Брода и нагласио да му НИН-ова награда буди осјећање поноса, али и захвалности јер је препознат његов труд да на прави начин пренесе своје дилеме о теми о којој пише.

„Мучила су ме питања како је то остало неистражено, зашто смо допустили да се то препусти забораву. Тако да ово није само роман о том злочину, него о потрази за искупљењем, суочавањем са истином унутар себе, да би се пронашао мир и спокојство“, рекао је Срни Грабовац, коме ће данас бити уручена НИН-ова награда у Београду.

Он је нагласио да писање има посебну вриједност јер даје трајни запис идејама и мислима њихових стваралаца.

„Писање је дуготрајан и исцрпљујућ процес, захтијева преданост и посвећеност и велика је сатисфакција када то што сте написали изазове одређене емоције и код других људи и пробуди интерес за тематиком“, рекао је Грабовац.

Грабовац сматра да Република Српска има много квалитетних писаца и књижевника чији таленат треба подржати и развијати, како би био запажен и вреднован на прави начин, те да у прилог томе говори и НИН-ова награда коју је добио за свој роман „Послије забаве“.

„Овај наш простор је неистражено тло када је ријеч о умјетности уопште. Имамо много тога за пружити и показати, само нам треба дати праву прилику за то“, истакао је Грабовац.

Он је додао да му неизмјерну част представља то што се његово име нашло међу великим књижевним именима која су добила ову награду, али и да му посебно задовољство представља чињеница да је први писац из Републике Српске који је добио ову награду.

Грабовац сматра да је потребно међу младима развијати љубав према читању, да д‌јеца још у предшколском узрасту већ имају одређену емоцију према књизи и вриједностима које у њој могу наћи.

„Једино тако можемо развијати културу читања, која је прилично запостављена и то је проблем свуда у свијету“, упозорио је Грабовац.

Књижевник из Бањалуке Стево Грабовац добитник је 70. НИН-ове награде за роман „Послије забаве“ у издању бањалучке Издавачке куће „Имприматур“. Одлуку о добитнику једне од најзначајнијих књижевних награда у Србији, за коју се у најужем избору ове године нашло пет д‌јела, саопштили су прошле седмице чланови жирија за дод‌јелу признања.

Грабовчев роман говори о злочину над дведесетак ромске д‌јеце у љето 1992. године у околини тадашњег Босанског Брода, која су убијена ради илегалне трговине људима.

Његов први роман „Мулат албино комараца“ 2019. године ушао је у најужи избор за НИН-ову награду.

Грабовац је рођен 1978. године у Славонском Броду. Одрастао је и завршио средњу школу у Броду, а студирао је на Технолошком факултету у Бањалуци.

Објавио је и збирку пјесама „Станица непостојећих возова“ 2007. године.

НИН-ова награда за роман године дод‌јељује се од 1954. године. Први лауерат био је Добрица Ћосић за роман „Корени“.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare