“Gospojinske večeri kulture” počinju u petak

0
Manastir Sokolica Ravna Romanija
Manastir Sokolica Ravna Romanija

SOKOLAC – Obilježavanje Dana Manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji kod Sokoca, kao i manifestacija “Gospojinske večeri kulture” pod nazivom “Tebi, goro Romanijo” počeće u petak, 10. avgusta.

Obilježavanje Dana Manastira počeće večernjim bogosluženjem od 19.00 časova, a u okviru dvodnevne manifestacije planiran je niz duhovnih, svetovnih i kulturnih sadržaja.

U subotu, 11. avgusta, u 9.00 časova Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru će služiti NJegovo visokopreosveštenstvo mitopolit dabrobosanski Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom će služiti i parastos za sve poginule srpske junake od Kosovskog boja do danas, nakon čega će uslijediti litija oko manastira, a potom i besjeda predstavnika Srpske pravoslavne crkve.

Svetovni dio manifestacije “Tebi, goro Romanijo” počeće obraćanjem načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice, nakon čega će uslijediti kulturno-zabavani program.

Irena Šućur, direktor sokolačke Ustanove za kulturu “Pero Kosorić”, rekla je da u kulturnom dijelu programa učestvuju pjesnici, etno-grupe, udruženja koja promovišu narodne rukotvorine i tradicionalna jela glasinačko-romanijskog kraja.

U porti Manastira Svetog velikomučenika Georgija biće održani “Dani romanijskog meda i ljekobilja” i “Dan kupusijade” sa gostima iz Mrčajevaca u Srbiji koji će kuvati nacionalni svadbarski kupus.

Organizator 21. “Gospojinskih večeri kulture” pod nazivom “Tebi, goro Romanijo” je Ustanova za kulturu “Pero Kosorić”, a pokrovitelji opština Sokolac i grad Istočno Sarajevo.

Crkva Svetog velikomučenika Georgija osveštana je 2002. godine, a 2005. proglašena manastirom u narodu poznatom kao “Romanijska Sokolica”.

Na unutrašnjim zidovima hrama upisano je 4.000 imena boraca sarajevsko-romanijske regije, koji su poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments