Goraždanska štamparija ostavila pečat u razvoju srpske duhovnosti

0

Na Palama je večeras održana promocija knjiga Goraždanske štamparije, koja je bila jedna od najranijih među Srbima i prva na lijevoj obali Drine, na tlu današnje Republike Srpske.
Promocija je održana na Filozofskom fakultetu na Palama povodom 500 godina od osnivanja Goraždanske štamparije.

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Biljana Samardžić rekla je da je večeras promovisano drugo fototipsko izdanje goraždanskih knjiga Služabnika, Psaltira i Molitvenika.

Samardžićeva je naglasila da su goraždanske knjige svetionici srpske kulturne baštine, ali i identiteta na ovim područjima.

Ona je navela da su goraždanske knjige štampane u 16. vijeku, i to Služabnik 1519, Psaltir 1521. i Molitvenik 1523. godine, da je to bilo teško vrijeme za Srbe, zbog pada srpskih zemalja pod tursku vlast.

Samardžićeva je podsjetila da je u tako teškoj društveno-istorijskoj situaciji Božidar LJubavić Goraždanin uspio da iz Venecije donese opremu za rad štamparije u svoje rodno mjesto Sopotnicu, u Hram Svetog velikomučenika Đorđa.

Ona je istakla da su goraždanske knjige neprocjenjivo blago za srpski narod i kulturu, da su štampane na srpskoslovenskom jeziku, ćiriličnim pismom.

Prema njenim riječima, NJegovo visokopreosveštenstvo mitopolit dabrobosanski Hrizostom sazvao je Organizacioni odbor povodom 500 godina Goraždanske štamparije i tom prilikom su definisane ideje koje će biti realizovane u čast ove štamparije, a među prioritetima bilo je izdavanje ovih knjiga, odnosno drugog fototipskog izdanja.

Profesor na Bogoslovskom fakultetu „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Foče Drago Đogo rekao je da su večeras predstavljene knjige koje su od 1519. do 1523. godine štampane u štampariji Božidara LJubovića u Goraždu.

Đogo je naveo da je 2009. godine priređeno jedno fototipsko izdanje, a ove godine, povodom 500 godina Goraždanske štamparije, priređuju drugo fototipsko izdanje.

„Obnavljamo sjećanje na izgubljene vijekove u kojima smo imali razvijenu kulturu. Čak ni okupatoru nismo dali da nas prekine u kulturnom životu“, istakao je Đogo.

Na Filozofskom fakultetu na Palama će sutra u 9.30 časova, povodom obilježavanja 500 godina od osnivanja Goraždanske štamparije, biti održana naučna konferencija koja će okupiti eminentne stručnjake iz oblasti filologije, teologije, filozofije, istorije i bibliotekarstva.

Konferenciju organizuju Filozofski fakultet Univerziteta Istočno Sarajevo i Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Foče sa blagoslovom mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

Obilježavanje jubileja biće završeno u nedjelju, 10. novembra, u Manastiru Svetog Đorđa u Sopotnici, nakon Svete liturgije na mjestu gdje je radila prva štamparija u BiH.

U Hramu Svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici 1519. godine Božidar Goraždanin osnovao je prvu štampariju na ovim prostorima i drugu na Balkanu, odmah poslije cetinjske.

U ovoj štampariji, koju je Goraždanin prenio iz Venecije u Sopotnicu, štampane su ćirilične crkvene knjige do 1523. godine, kad je pod najezdom Turaka preseljena u Trgovište u Rumuniju.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare