Gondola Pale – Jahorina će otvoriti nove turističke mogućnosti

0

Radovi na izgradnji gondole Pale – Jahorina teku planiranom dinamikom. Do sada je u cijelosti probijena i prokrčena trasa gondole i izgrađen je veliki dio prilaznih puteva za postavljanje stubova i kasnije održavanje gondole na izuzetno nepristupačnim terenima od polazne stanice gondole do Jahorine, u dužini od 10 km.

Preduzeće Majnex ima građevinsku dozvolu za projekat gondole kao i sve prateće objekte, što predstavlja izuzetan uspjeh, imajući u obzir činjenicu da se radi o projektu velike vrijednosti. Sve obaveze prema opštini Pale kao i ministarstvima u potpunosti su ispunjene. Na polaznoj stanici je uređen plato veličine cca 18.000 m², sa prilaznim putevima od Magistralnog puta M5 u dužini od 700 m. Početa je izgradnja poslovog objekta na polaznoj stanici bruto površine 350 m² do prve AB ploče. Na platou je izgrađen kameni zid dužine 140 m.  

Izvršni direktor Majnexa Maja Hršum je zadovoljna do sada urađenim i nada se da će gondola Jahorina Express biti od velikog značaja za unapređenje turističke ponude.

„Plato Jahorine, Romanije i Ravne planine je jedinstven u svijetu. Ove prirodne ljepote treba bolje iskoristiti i mi se nadamo da će gondola Pale – Jahorina učiniti mnogo na dovođenju turista i biti svojevrsna turistička atrakcija. Na međustanici na Ravnoj planini se otvara niz mogućnosti za izgradnju novih turističkih sadržaja i kompleksa. Velike površine, bogate šumom, izvorima, pećinama, predivnim krajolicima treba iskoristiti u svrhu uređenja pješačkih, biciklističkih, skijaških staza (smučarsko trčanje i biatlon), planinarskih domova, sportskih terena za pripreme raznih profila sportista. Sve ovo otvara mogućnost za dovođenje ulagača, a stanovnicima opštine Pale otvara nova radna mjesta i mogućnost prodaje domaćih proizvoda.“

Partneri i saradnici firme Majnex su oduševljeni prirodom i mogućnostima gondole.

„Ljudi iz Slovenije, Italije i Austrije koji su dolazili su oduševljeni projektom. Istakli su da su bili na sličnim skijalištima i gondolama, a da je ovdje priroda prelijepa i što je najvažnije nudi realne mogućnosti. Jahorina je poprilično ograničena kada je izgradnja novih smještajnih objekata i sadržaja u pitanju. Postoji veliki problem parkinga na planini, a gondola bi osim bitnog ekološkog aspekta i rasterećenja planine ponudila nove prostore za sadržaje, naročito u ljetnjem periodu. Jedna od prednosti je i što Pale već posjeduju odgovarajuće sadržaje koji su bitni turistima. Naravno da je ponudu potrebno još više unaprijediti, jer turisti žele više sadržaja i mogućnosti.“

Jedan od bitnijih aspekata projekta je i završetak magistralnog puta M5 koji je od opšteg značaja za Jahorinu, Pale pa i gondolu.

„Završetak magistralnog puta prema Višegradu bi otvorio Jahorinu prema Srbiji i što se gondole tiče, omogućio bi lakši i brži dolazak turista iz Srbije. Izbjegao bi se veliki uspon preko Romanije, a gondola bi na neki način bila povezana sa Mokrom Gorom i Andrićgradom“, izjavila je Maja Hršum.

Gondola će se sastojati od 40 stubova, 18 do međustanice na Ravnoj planini, a 22 do samog vrha na Jahorini. Polazna stanica je udaljena 700 metara od magistralnog puta Sarajevo – Pale – Prača, na nadmorskoj visini od 920 metara.

Razdaljina do međustanice iznosi 3.100, metara i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.411 metara na Ravnoj planini. Udaljenost do vrha iznosi još 3.502 metra sa nadmorskom visinom od 1.581 metar, a izlazi iznad Hotela „Bord“ na Jahorini, što značajno doprinosi direktnoj povezanosti skijaša sa stazom, te pješaka sa ulicom.

Ukupna visinska razlika iznosi 661,10 metara, a ukupna dužina trase je 6.602 metara.

Ukupan kapacitet jedne kabine je osam putnika, što omogućava prevoz njih 2.000 tokom samo jednog časa. Ukupan kapacitet parking prostora na polaznoj stanici je 500 automobila i 35 autobusa.

Realizacijom projekta daće se i značajan doprinos u zaštiti čovjekove okoline. Prevoz gondolom po pravilu je osnovni vid prevoza za najpoznatije turističke centre širom svijeta, koji najveću pažnju posvećuju ekološki čistom okruženju. 2011. godine projekat gondole Jahorina Express je dobio nagradu za Evropski ekološki poslovni projekat godine Bosne i Hercegovine od strane EPUBiH što potvrđuje pretnodno navedeno.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare