Goli Koran ili Veliki Koran je uzvišenje na južnoj strani Pala 1013 m nadmorske visine. Naziv Koran najvjerovatnije potiče od mužjaka pastrmke koji se naziva koran, a njih je nekada bilo u izobilju u Paljanskoj Miljacki koja izvire u blizini i protiče kroz Paljansko polje. Sa Golog Korana se pruža predivan pogled na grad Pale.

Danas se na Golom Koranu nalazi paljanski rezervoar za vodu, ali i prelijepa staza za šetanje koja vodi do nekoliko proplanaka koji su idealni za odmor u prirodi. Grupa paljanskih zaljubljenika u prirodu i sport je prije nekoliko godina postavila klupe i sprave za vježbanje koji sadržajno dopunjavaju ovu oazu ljepote i mira. Međutim Goli Koran kao i sva druga paljanska izletišta muku muči sa čistoćom i bahatim ponašanjem posjetilaca, koji su prije nekoliko godina uništili klupe. Mora se priznati da je stanje mnogo bolje za razliku od proteklih godina i da istinski zaljubljenici u ovaj kutak paljanskog kraja često organizuju akcije čišćenja pa je ovo izletište i dalje pravo mjesto za čist vazduh, trčanje, partiju šaha ili roštilj.

Goli Koran kao i sva druga izletišta bi svakako trebalo preurediti i zaštiti. Prioritet je svakako postavljanje korpi za smeće i redovno odvoženje istog. Rekonstrukcija korita koje je nagrizao zub vremena bi svakako bila pun pogodak, ali i markiranje i preuređenje staza za šetanje i džogiranje. Svijest posjetilaca prema ovom prirodnom dragulju Pala se mora promjeniti, kako bi svi u njemu uživali, do nekih boljih vremena kada bi ovo izletište uz ulaganja moglo upotpuniti turističku ponudu Pala.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
2 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Izuzetno je lijepo sto nešto ovakvo postoji, a veoma je tužno sto je stalo sa ulaganjem u Goli Koran.
Što bi ulagali kada nije u ničijem ličnom interesu.

Izuzetno lijepo izletište, prostor za rekreaciju i šetnju. Šetnja po Golom Koranu je definitvno najbolje što uradim na kraju radnog dana… Ovo su fotografije samo sa jedne strane, gdje su vam fotke smeća kad se dolazi sa druge strane? Nesavjesni stanovnici Pala su na Golom Koranu, na jednom dijelu, ostavili toliko smeća da je to neviđena sramota. Ako idete cijeli krug po Golom Koranu, pješke, navedeno niste mogli da ne vidite. Nekoliko ljudi je zvalo komunalno preduzeće, ali nikada nisu došli da očiste. Pored smeća, problem za šetače prave i vozači kvadova koji stvaraju nesnošljivu buku i upropaštavaju staze po Golom Koranu. Da li će reagovati nadležni iz opštine i ima li u opštini ekologa? Ako nema ekologa, da li u opštini postoje pojedinci koji su svjesni značaja čiste prirode za življenje? Imamo turistitičku organizaciju Pala odn. Istočnog Sarajeva, a koliko se sjećam nikada nisu posvetili dovoljno pažnje Golom Koranu. Na kraju ako ne reaguju nadležni, treba napraviti udruženje građana koji će konstantno prijavljivati slične slučajeve odn. sve one nepravilnosti koje ne utiču na bolji život svih nas. To što je neko načelnik, direktor turističke organizacije i sl. mi ne znači ništa jer očigledno nemaju taj nivo svijesti kad su… Čitaj dalje »