Goli Koran ili Veliki Koran je uzvišenje na južnoj strani Pala 1013 m nadmorske visine. Naziv Koran najvjerovatnije potiče od mužjaka pastrmke koji se naziva koran, a njih je nekada bilo u izobilju u Paljanskoj Miljacki koja izvire u blizini i protiče kroz Paljansko polje. Sa Golog Korana se pruža predivan pogled na grad Pale.

Danas se na Golom Koranu nalazi paljanski rezervoar za vodu, ali i prelijepa staza za šetanje koja vodi do nekoliko proplanaka koji su idealni za odmor u prirodi. Grupa paljanskih zaljubljenika u prirodu i sport je prije nekoliko godina postavila klupe i sprave za vježbanje koji sadržajno dopunjavaju ovu oazu ljepote i mira. Međutim Goli Koran kao i sva druga paljanska izletišta muku muči sa čistoćom i bahatim ponašanjem posjetilaca, koji su prije nekoliko godina uništili klupe. Mora se priznati da je stanje mnogo bolje za razliku od proteklih godina i da istinski zaljubljenici u ovaj kutak paljanskog kraja često organizuju akcije čišćenja pa je ovo izletište i dalje pravo mjesto za čist vazduh, trčanje, partiju šaha ili roštilj.

Goli Koran kao i sva druga izletišta bi svakako trebalo preurediti i zaštiti. Prioritet je svakako postavljanje korpi za smeće i redovno odvoženje istog. Rekonstrukcija korita koje je nagrizao zub vremena bi svakako bila pun pogodak, ali i markiranje i preuređenje staza za šetanje i džogiranje. Svijest posjetilaca prema ovom prirodnom dragulju Pala se mora promjeniti, kako bi svi u njemu uživali, do nekih boljih vremena kada bi ovo izletište uz ulaganja moglo upotpuniti turističku ponudu Pala.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare