Godišnjica stradanja pripadnika čete “Petar Pandurević”

0

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod spomen obilježja u naselju Stanica u Palama danas je obilježena 20. godišnjica od stradanja boraca čete “Petar Pandurević” u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina podsjetio je da je na današnji dan prije 20 godina prilikom podmuklog, perfidnog i kukavičkog napada muslimanskih snaga na oslabljene srpske položaje na Trebeviću poginulo 14 boraca pripadnika čete “Petar Pandurević”.

“Nakon 4. juna 1992. godine, kada je izvršen napad u Žepi u kojem je poginulo 45 srpskih boraca, 8. juna je bila njihova sahrana. Linije na srpskim položajima na Trebeviću bile su oslabljene što je neprijatelj iskoristio na kukavički način i izvršio napad. Tog dana poginulo je 14 boraca”, naglasio je Parađina.

On je dodao da je današnji čin podsjećanje na jedan od najtužnijih dana u ratnoj istoriji Pala, ali i na herojstvo srpskih junaka koji su položili živote da bi spriječili proboj neprijateljskih snaga na ovo područje.

“Nisu uspjeli da provedu mučki i kukaviči plan i u tome su spriječni herojskim otporom pripadnika čete koja je nosila ime `Petra Pandurevića`, a koji je i sam junački poginuo u tom napadu”, naglasio je Parađina.

On je dodao da je 1992. godine, oragnizovanjem srpskog nacionalnog korpusa i hrabrošću srpskih boraca spriječen planirani treći genocid nad Srbima u 20. vijeku. “Danas ne bi bilo ni ovoliko Srba da nije bilo hrabrih boraca koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske”, istakao je Parađina.

Parastos kod spomen obilježja služio je protojerej-stavrofor Miomir Zekić sa lokalnim sveštenstvom. Vijence su položili članovi porodica poginulih boraca, njihovi saborci, predstavnici Boračke organizacije Pale, rukovodstvo opštine Pale i Grada Istočno Sarajevo.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/godisnjica_ceta_petar_pandurevic_2012/] width=[88] height=[70] title=[Godišnjica stradanja pripadnika čete “Petar Pandurević”] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb88_] thumb_cache_dir=[thumbs88] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments