Godišnjica stradanja goraždanskih civila u Kukavicama

0

Danas, 27.08.2013. godine, načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac prisustvovao je parastosu nastradalim stanovnicima Goražda u mjestu Kukavice kod Rogatice, kojeg su služili sveštanici iz Rogatice i Novog Goražda.

Ovdje je 27. avgusta 1992. godine ubijeno 25 a ranjeno 80 goraždanskih Srba, uglavnom civila, koji su u vozilima bježali pred muslimanskom ofanzivom.

Najstarija žrtva bila je baka Tankosava Gavrilović stara 82 godine, dok je najmlađi ubijeni Milan Đurović bio beba „stara“ svega nekoliko mjeseseci.

Na spomen-obilježju danas je obavnjen parastos za stradalnike, prislužene su svijeće i položeni vijenci. U ime opštine Rogatica vijenac su položili načelnik opštine Tomislav Puhalac i predsjednik Opštinske Boračke organizacije Milenko Rajak.

„Gorelo je i nebo i zemlja, a krv je tekla asfaltom dok su ubijani goraždanski Srbi na ovom mjestu 1992. godine“ rekao je Veljko Lasica koji je tada, iako teško ranjen, vozio skoro sve do Rogatice automobil u kome su se nalazile njegove takođe ranjene sestra i kćerka, jer je znao da bi zaustavljanje značilo sigurnu smrta za sve njih. Lasici je amputirana noga, kao posljedica tog ranjavanja, i danas je teški invalid.

„Zločinci su krivi zato što jesu počinili ovaj strašni zločin, ali i mi smo krivi što oni još nisu izvedeni pred lice pravde. Imamo institucije zadužene da se bave baš ovim poslovima, primaju dobre plate za to, zašto još niko nije odgovarao za zločin u Kukavicama“, zapitao se Dražan Perendija, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske.

Ni za ovaj zločin nad Srbima još niko nije odgovarao pred sudovima u BiH iako su zločinci poznati a postoje podignute i optužnice.

(www.palelive.com / www.opstinarogatica.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare