Godina u znaku osnivanja uprave i akcije „Dojava“

0
Godina u znaku osnivanja uprave i akcije

FOČA – Protekla godina bila je specifična za fočansku policiju, prije svega zbog osnivanja Policijske uprave u ovoj opštini, ali i zbog akcije „Dojava“ u kojoj su nadležnim tužilaštvima podnesena 174 izvještaja protiv isto toliko lica zbog krivičnih djela prevare i pranja novca putem interneta, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika ove uprave.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Duško Tomović rekao je da su krivična djela uglavnom činili muškarci, ali da su u njihovom vršenju učestvovale i dvije žene, protiv kojih je policija podnijela izvještaje.

Načelnik Policijske uprave Foča Velimir Kostović rekao je da je policija uradila svoj dio posla, te da je predmet u nadležnosti Ministarstva pravde jer su oštećeni uglavnom strani državljani, pa se informacije prikupljaju posredstvom međunarodne pravne pomoći.

„Tužilaštvo prikuplja informacije od oštećenih i nakon kompletiranja predmeta biće podnesene optužnice“, rekao je Kostović.

On je stanje bezbjednosti u 2017. godini na području Policijske uprave Foča, koja pokriva šest opština gornjeg Podrinja, ocijenio zadovoljavajućim.

Kostović je naveo da je zabilježen porast registrovanih krivičnih djela, ali prije svega zahvaljujući proaktivnom i preventivnom radu policije.

„U 2017. godini registrovana su 554 krivična djela, dok je u 2016. zabilježeno 240 krivičnih djela. Povećanje se prvenstveno odnosi na operativnu akciju kodnog naziva `Dojava`“, rekao je Kostović.

On je dodao da je policija zadržala uzlazni trend u funkcionisanju i visok stepen rasvijetljenosti krivičnih djela, koji je u 2017. iznosio 81 odsto, odnosno 70 odsto po nepoznatom izvršiocu.

Broj prekrašaja u oblasti javnog reda i mira ostao je na istom nivou, tačnije registrovan je 201 prekršaj, jedan manje u odnosu na 2016. godinu, dok je broj saobraćajnih nezgoda manji za 13 odsto.

„U saobraćajnim nesrećama poginulo je šest lica, a u 2016. godini osam. Lakše je povrijeđeno 26, a prethodne godine 52, dok je teže povrijeđenih bilo 20, pet manje u odnosu na godinu prije“, rekao je Kostović.

Mada je policija predavanjima u školama i saopštenjima pokušala da utiče na svijest mladih Fočaka da se za vrijeme praznika uzdrže od prekomjerne upotrebe pirotehnike, to nije dalo rezultate, a građane su posebno uznemirile detonacije topovskih udara na Badnje veče.

U policiji navode da je u Foči pred praznike otvorena prodavnica u kojoj se pirotehnika može nabaviti u skladu sa zakonom, ali da je to vjerovatno doprinijelo i njenom većom upotrebom.

Načelnik Odjeljenja policije Zoran Vuković rekao je da je povećan broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici sa 19 na 35, od čega je 13 krivičnih djela i 22 prekršaja, te da nije bilo težih fizičkih povreda.

On je dodao da je uglavnom riječ o porodičnim svađama i prepirkama, te da nije bilo drastičnih slučajeva nasilja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments