Godina milionskih projekata

0

Naš razvoj neće biti zaustavljen uprkos činjenici da ulazimo u još jednu godinu koju će, po svim najavama, obilježiti ekonomska i finansijska kriza. Iako je evidentno da će novca biti manje nego ove godine, potrudili smo se da budžet ipak zadrži određenu razvojnu komponentu, što će nam omogućiti da održimo pa i unaprijedimo dostignuti stepen napretka. Naravno, vjerujemo da ćemo i ubuduće nailaziti na razumijevanje i podršku Vlade RS u realizaciji razvojnih projekata, a već stvaramo pretpostavke da apliciramo i prema evropskim fondovima. Ovo u intervjuu za „Fokus“ ističe načelnik opštine Pale, Slobodan Savić, naglašavajući da svi koji žele da budu objektivni i realni ne mogu osporiti ovdašnju razvojnu priču koja se jasno prepoznaje u činjenicama da su Pale od mjesta s petnaestak hiljada stanovnika, koje je prije rata važilo tek za izletište Sarajlija, danas postale opština s više od 30.000 stanovnika, mjesto u koje se dolazi, a iz kojeg se ne odlazi, grad mladosti s više od šest hiljada studenata, univerzitetski centar i centar turizma i trgovine, festivalska sredina.

FOKUS: Pale su jedna od rijetkih opština koja je još prije nekoliko godina usvojila model javnog-privatnog partnerstva i time postigla odlične rezultate, što je potvrđeno i kroz bikon status u toj oblasti. Ove godine ste ponovili uspjeh u vezi s temom razvoja turizma i tako se svrstali u red malobrojnih opština u RS, odnosno BiH, koje se mogu pohvaliti dvostrukim prestižnim priznanjem?

SAVIĆ: Većinu novosagrađenih objekata u našoj opštini među kojima su veliki tržni centri i nova autobuska stanica, koja spada u red najmodernijih u RS, sagradili su privatnici uz podršku lokalne vlasti.

Naša obaveza bila je da im obezbijedimo pogodnosti pri dodjeli lokacije i plaćanja obaveza na rate, jer smo znali da time dobijamo objekte koji nam nedostaju, a u kojima je zaposleno nekoliko stotina radnika.

Dobijanjem prvog, a potom i drugog bikon statusa, na temu „Turizam u funkciji lokalnog razvoja“ potvrdili smo dobru praksu u radu Administrativne službe, koja je zasigurno doprinijela bržem razvoju.

Stiče se utisak da se ove nagrade u pojedinim domaćim krugovima ne doživljavaju ozbiljno, ali one jesu što je važnije dobra poruka za potencijalne investitore i pozivnica da ulažu na ovom području.

FOKUS: Ne može se osporiti činjenica da su Pale i danas veliko gradilište, opština na čijem području su i u kriznom periodu realizovani ili se sprovode višemilionski vrijedni projekti?

SAVIĆ: U ovoj godini smo iz budžeta u kapitalne projekte uložili bezmalo 3,7 miliona KM, gradili nove ulice, postavljali rasvjetu, asfaltirali seoske puteve.

Dobili smo školu „Srbija“ gdje smo izašli u susret Vladi RS i u spoljno uređenje i prilazne puteve uložili milion KM kreditnih sredstava, a ne treba zaboraviti da se zahvaljujući sredstvima iz Razvojnog programa RS gradi tunel Stambolčić, kao i da ovih dana dobijamo nove šestorosjedne žičare na Jahorini što je preko 18 miliona KM vrijedan poduhvat, čije finansiranje su obezbijedili Vlada RS, odnosno IRB RS, dokapitalizacijom OC „Jahorina“. Uskoro bi trebalo da uslijedi izgradnja nove zgrade Ekonomskog fakulteta, kao i rekonstrukcija hotela „Panorama“ za potrebe Studentskog centra. Privatni investitori gradili su nove zgrade, a već na proljeće nastavljamo izgradnju započete sportske dvorane, u šta ćemo samostalno uložiti dva miliona KM kreditnih sredstava i 500.000 KM iz budžeta. To nam je možda i najznačajniji projekat u ovom trenutku imajući u vidu podatak da ovdje egzistira više od 20 klubova, a da istovremeno nemamo adekvatnu dvoranu u gradu, koja je potrebna i zbog velikih manifestacija koje organizujemo. Dakle, i dogodine ćemo bez obzira na sve u kapitalne projekte uložiti oko četiri miliona KM, a pred nama je i zadatak da izmjestimo gradsku toplanu, te uložimo znatna sredstva u vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu.

Ovdje moram istaći da nisu bili u pravu oni koji su tvrdili da neće biti saradnje opštine Pale i Vlade RS i da će naš razvoj biti zaustavljen. Ni jedno ni drugo se nije desilo, Vlada RS razumjela je i prepoznala naše potrebe, pružila podršku i hoću da vjerujem da će tako biti i ubuduće.

FOKUS: Ulaganje u turizam razvojna je šansa ove opštine. Kakvi su planovi kada su u pitanju turistički potencijali Pala?

SAVIĆ: Pale imaju znatne prirodne resurse kakvi su olimpijska ljepotica Jahorina, Romanija, Kadino vrelo i vrelo Miljacke, pećina Orlovača, dolina Prače. U turističkoj ponudi je kako istorijski, tako i mitski važna i Novakova pećina, a tu je i novootkrivena pećina na izvoru Mokranjske Miljacke koja će biti raj za avanturiste. Duga 6.900 metara najduža je pećina u BiH, a njeno istraživanje i dalje traje.

Zahvaljući pomoći Vlade RS urađen je Master plan za Jahorinu, prema kojem bi u narednih desetak godina na područje Jahorine trebalo investirati više od 300 miliona evra i zaposliti više od dvije i po hiljade novih radnika. Važno je napomenuti da je opština donijela regulacione planove za Jahorinu i Dvorišta, koji predviđaju gradnju velikog biatlon centar, koji bi 2011. godine trebalo da bude domaćin Svjetskog vojnog prvenstva, dok smo zajedno sa federalnim Sarajevom podnijeli i kandidaturu za Olimpijadu mladih 2015. godine.

Naše strateško opredjeljenje jeste i proizvodnja zdrave hrane. Donijeli smo dobru strategiju razvoja poljoprivrede, da bi pratili razvoj turizma i kako bi imali zdravu hranu za potrebe turista. Uostalom, već smo dobitnici i „Zlatne turističke ruže“ čime je verifikovan naš iskorak u ovoj oblasti, ali i što nas obavezuje da budemo još bolji.

Lider u regionu

– Ma koliko to nekima zvučalo neskromno činjenice govore da su Pale svojevrstan lider u sarajevsko-romanijskom regionu. Svrstani smo u red razvijenih opština u RS, na našem području se realizuju investicije koje se mjere desetinama miliona KM, raspolažemo znatnim privrednim i prirodnim resursima, a posebno bih izdvojio ljudski potencijal, imajući u vidu činjenicu da se ovdje školuje na hiljade mladih ljudi, koji su svojevrsna garancija perspektivne i sigurne budućnosti. Sve su to parametri koji se mogu vezivati uz ulogu lidera, a opština Pale ne bježi od toga da bude pokretač i svojevrsna razvojna lokomotiva cijelog grada Istočno Sarajevo i ovog regiona – rekao je Savić.

(Fokus)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare