Gluhaković sa Ljevnajićem o saradnji „Skijališta Srbije“ i Jahorine

0

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković razgovarao je danas u Beogradu sa predstavnicima Javnog preduzeća „Skijališta Srbije“ o modelima saradnje Olimpijskog centra „Jahorina“ i „Skijališta Srbije“.

Gluhaković je izjavio novinarima poslije sastanka da su na sastanku sa direktorom Javnog preduzeća „Skijališta Srbije“ Dejanom LJevnajićem predstavljeni potencijali „Jahorine“ i dogovoreno da Vlada Republike Srpske uputi pismo Vladi Srbije o tome šta namjerava da uradi na realizaciji projekta.

„Predložićemo zaključke koje će Vlada Republike Srpske uputiti Vladi Srbije o tome koje su obaveze Vlade Republike Srpske, na koji način će to realizovati da bi imali povoljniju poziciju u daljim razgovorima za Olimpijski centar `Jahorina`, a to je obaveza Olimpijskog centra prema Razvojnoj banci i prema presudi Suda za UPI Istočno Sarajevo“, rekao je Gluhaković.

On je izrazio uvjerenje da Srbija želi da se napravi dobar regionalni proizvod, kao i da će Vlada Republike Srpske učiniti sve da se taj projekat završi i da već u narednoj sezoni gosti na skijalištima u Srbiji mogu da skijaju uz pogodnosti na Jahorini i obrnuto, kao i da na Jahorini skijaju na većim površinama pod snijegom.

Gluhaković je rekao da očekuje da Olimpijski centar „Jahorina“ dobije iskustva „Skijališta Srbije“, da ova dva preduzeća sarađuju u promociji na trećim tržištima, a najvažnije je da „kroz investicioni ciklus bude završeno prije svega osnježavanje koje je Jahorini neophodno da bi mogla da bude konkurentna na tržištu“.

„Ukoliko želimo da ozbiljno radimo na ovom projektu, nadam se da predstojeći izbori neće Vladu Srbije zaustaviti da i oni brzo reaguju na naše pismo koje će otići prema njima i nadam se da ćemo vrlo brzo ministarstva i dva premijera sjesti da razmotre ovo pitanje, koje smo danas dogovorili“, naveo je Gluhaković.

Gluhaković je demantovao informacije da Republika Srpska prodaje Olimpijski centar „Jahorina“ „Skijalištima Srbije“, ističući da nije nije dobro što se „mnogi se bave Jahorinom, i oni koji ne znaju ni gdje je Jahorina“.

Ističući da „nikakva prodaja nije tema razgovora“, Gluhaković je rekao „niti smo mi došli da prodajemo niti je JP „Skijališta Srbije“ bio zainteresovan da kupuje“.

„Mi smo ovdje dogovarali modele kako da dođemo do najboljih rješenja i za `Skijališta Srbije` i za Olimpijski centar `Jahorina`, a prije svega za Republiku Srpsku i Srbiju da ovaj region koji je danas potencijal bude na neki način zaštićen kvalitetnom turističkom ponudom i sigurni smo da ćemo u tome i uspjeti“, rekao je Gluhaković.

Direktor „Skijališta Srbije“ Dejan LJevnajić izjavio je da će svi dalji koraci koje će to Javno preduzeće preduzeti u vezi sa saradnjom sa Olimipijskim centrom „Jahorina“ zavisiti od dogovora dvije vlade – Republike Srpske i Srbije.

„Svakako da naše desetogodišnje iskustvo naš rad na razvoju ski centra Kopaonik, Stara Planina, Tornik nama daje referencu da možemo lepo da sarađujemo, pomognemo Olimpijskom centru „Jahorina“, ali ovlašćenje za model saradnje isključivo zavisi od razgovora na nivou dve vlade“, rekao je LJevnajić novinarima poslije sastanka.

Govoreći o utiscima sa prezentacije koju je danas priredio menadžment Olimpijskog centra „Jahorina“, LJevnajić je istakao da je „Jahorina zaista lepotica i potencijal, zbog blizine velikog grada, prirode, međunarodnog aerodroma“.

„U ovom poslu je trend, o tome smo i razgovarali, ukrupnjavanje i regionalno povezivanje. Svakako da bi ponuda ovog regiona bila bolja i bogatija kada bismo radili zajedno i zajednički upravljali i kada bi skijaši mogli da sa jednim ski pasom skijaju u celom regionu, bila to Jahorina bili to ski centri u Crnoj Gori ili Srbiji , to je budućnost i na tome treba da radimo“, rekao je LJevnajić.

Direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Velibor Lazarević izjavio je da se nada da bi „Skijališta Srbije“ ulaganjem u osnježavanje mogla da pomognu Olimpijskom centru „Jahorina“, koje se u tom procesu nalazi na pola investiconog ciklusa.

„Potrebno je osnježiti kompletno skijalište i ljetnje sadržaje gdje `Skijališta Srbije` ima jako dobro urađene sadržaje i ljetnje i zimske. Očekujemo zajednički projekat gdje bi ulaganjem `Skijališta Srbije` pomogla Olimpijskom centru Jahorina“, rekao je Lazarević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare