Glavni posao biće – infrastruktura, zapošljavanje i javna potrošnja

0

MILIĆI – Novoizabrani načelnik opštine Milići Momir Lazarević najavljuje da su glavni ciljevi u naredne četiri godine – rast privrednih aktivnosti, zapošljavanje, izgradnja komunalne i putne infrastrukture, te smanjenje javne potrošnje.

„Do kraja godine završićemo rekonstrukciju gradskog mosta, koji je od ključnog značaja za odvijanje saobraćaja u centru Milića. Rekonstrukciju finansira i radi Kompanija `Boksit`“, napominje Milić za Srnu i naglašava:

„Već na proljeće krećemo u izgradnju kružnog toka na glavnoj milićkoj raskrsnici. To je krupna investicija koju finansiraju Javno preduzeće `Putevi Republike Srpske` i Kompanija `Boksit`“.

Sljedeći projekti jesu izgradnja prečistača pitke vode u sistemu vodosnabdijevanja Milića, zatim prečistača otpadnih voda, te regulacija korita Zelenog i Studenog Jadra u gradskom području Milića.

Lazarević navodi da je voda u Milićima bakteriološki ispravna, ali da povremeno, nakon intenzivnijih padavina, dolazi do njenog zamućenja, pa je u pripremi projekat izgradnje pogona za filtriranje vode.

On napominje da će za realizaciju ovih planova biti potrebna značajna finansijska sredstva i podrška investitora.

„Ako opštinska vlast nema dobru `kopču` i saradnju sa Vladom Republike Srpske, ne može napraviti značajan iskorak niti razmišljati o realizaciji programskih aktivnosti“, navodi Lazarević i ukazuje da su to preduslovi za privredni razvoj i zapošljavanje.

U programu rada novog milićkog načelnika jeste i „stezanje kaiša“ u javnom sektoru, prije svega po pitanju budžetskog novca.

„Vodimo računa o svim rashodima i trošimo tamo gdje je zaista neophodno, prvenstveno u oblasti socijalne zaštite i poljoprivrednih podsticaja.

Reorganizovaćemo javnu upravu tako što ćemo smanjiti broj opštinskih odjeljenja sa pet na tri, a neka funkcionerska mjesta, poput zamjenika načelnika, ostavićemo nepopunjena“, navodi Lazarević za Srnu.

Na taj način na godišnjem novou, opština Milići uštedjeće 150.000 KM, odnosno 600.000 KM za četiri godine. Taj novac biće usmjeren „u poljoprivredu, socijalna davanja i rast nataliteta“.

Savez nezavisnih socijaldemokrata kandidovao je Momira Lazarevića kao ličnost koja je tu funkciju uspješno obavljala i u prethodnom mandatu, kada je naslijedio bivšeg načelnika koji je godinu dana ranije opozvan.

Lazarević je doktor ekonomskih nauka i u politiku je došao iz privrede, sa pozicije izvršnog direktora Kompanije „Boksit“ i sa iskustvom koje ga preporučuje kao vještog menadžera i dobrog organizatora.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare