Glas Srpske: Savić koči razvoj opštine

0

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić nije usvojio dokument o saradnji sa nevladinim organizacijama, zbog čega opština ne može da konkuriše za međunarodne fondove UNDP-a (Razvojni program UN). Ovo je istakla predstavnica nevladinog sektora sa Pala Snježana Maričić, dodajući da je Savić na ovaj način zakočio razvoj opštine.

– Neprihvatanjem ovog sporazuma opštini Pale su zatvorena sva vrata prilikom konkurisanja za međunarodne fondove, a jedan od njih je projekat UNDP-a vrijedan milion evra. Zbog toga su sve nevladine organizacije u nezavidnom položaju, jer im je uskraćena mogućnost za napredovanje i međunarodnu saradnju – naglasila je Maričićeva.

Prema njenim riječima, opština ne posjeduje strategiju komunikacije, novi dokument koji je neophodan da bi jedna lokalna samouprava konkurisala za pretpristupne fondove Evropske unije, ali i svih drugih međunarodnih agencija i organizacija.

– U svim drugim opštinama u okruženju, kao što su Sokolac, Han Pijesak i Trnovo, može se primijetiti napredak u saradnji sa međunarodnim organizacijama i sprovođenju velikog broja projekata, korisnih kako za lokalnu zajednicu tako i za širu regiju – istakla je Maričićeva.

Portparol opštine Pale Goran Kosorić je istakao da je Centar za promociju civilnog društva prije dvije godine poslao izvještaj da nije ostvarena nikakva saradnja sa opštinom Pale.

– Taj sporazum nije prihvatio ondašnji saziv skupštine i sve obaveze je prebacio na sadašnji saziv SO Pale. Međutim, aktivnosti su malo zastale i vjerujem da će načelnik ove jeseni izaći sa prijedlogom o toj temi, kako bi usaglasili taj dio i potpisali sporazum – istakao je Kosorić.

Kosorić je istakao da je služba za društvene djelatnosti opštine Pale odradila veliki dio posla kada je u pitanju sporazum o saradnji nevladinog sektora sa opštinom.

– Sada ostaje samo da načelnika Savića upoznamo sa prijedlogom projekta i krenemo u njegovo sprovođenje – rekao je Kosorić.

Poljoprivreda

Maričićeva je istakla da opština Pale nema definisanu strategiju za razvoj poljoprivrede.

– Više od 300 članova Udruženja poljoprivrednika ima veoma slabu saradnju sa opštinom isključivo zbog Savića, koji im je čak oduzeo i kancelariju. Pri tom im nije pružio nikakvu mogućnost ili grant za funkcionisanje i Udruženje za sada jedinu pomoć dobija od Vlade Republike Srpske – navodi Maričić.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare