Gimnazijalci najviše zainteresovani za Andrića i Selimovića

0

Gimnazijalci u Istočnom Sarajevu imaju razvijene čitalačke navike, a najviše su zainteresovani za pisce Ivu Andrića i Mešu Selimovića, pokazali su rezultati istraživanja.

Većina učenika čita lektiru i umjetnički vrijedna djela izvan propisanog nastavnog programa, a razvijenije čitalačke navike povezane su sa višim školskim uspjehom i nivoom obrazovanja roditelja.

Istraživanje čitalačkih interesovanja učenika trećeg i četvrtog razreda gimnazije opšteg smjera u školama koje pripadaju gradu Istočno Sarajevo sproveli su profesori Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Branka Brčkalo i Zlatko Pavlović, te Srednjoškolskog centra Pale Branka Čugalj povodom 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Prema ovom istraživanju, djevojčice imaju razvijenije čitalačke navike što pokazuju rezultati istraživanja i u drugim sredinama.

Veliki broj učenika, gotovo polovina, nisu učlanjeni u gradsku biblioteku.

Istraživanje je pokazalo da je članstvo u gradskoj biblioteci povezano sa opštim školskim uspjehom i ekonomskim statusom porodice učenika.

Učenici korisnici gradskih biblioteka čitaju raznovrsniju literaturu od one u školskim bibliotekama, koja se svodi uglavnom na lektiru.

Osim toga, učenici koji su korisnici kućnih biblioteka sa više od 80 knjiga, njih 16,9 odsto, imaju veće mogućnosti da razviju čitalačke navike, naveli su istraživači.

Podaci govore da mladi malo čitaju tokom raspusta kada imaju dosta slobodnog vremena, što najviše odražava čitalačke navike adolescenata, pogotovo kad je riječ o knjigama izvan lektire.

Ohrabruje podatak da 80,1 odsto učenika uz lektiru čita i druge knjige, a oni koji pokazuju bolji uspjeh češće čitaju knjige koje nisu na popisu obavezne lektire.

Učenici najradije čitaju romane, pripovijetke, novele i drame, a najmanje lirske pjesme i bajke.

„Pohvalno je da su gotovo sva djela za koja su se učenici izjasnili da bi ih željeli čitati u tekućoj godini visoke estetske vrijednosti, nema šund literature“, navedeno je u istraživanju.

Ohrabruje činjenica da kod ispitivanih učenika nema raskoraka između obavezne i lične lektire, čemu je doprinijelo i skorašnje inoviranje nastavnih programa u Republici Srpskoj, istakli su istraživači.

Rezultati ovog istraživanja su pokazali da je neophodno razvijati čitalačke navike kroz proces nastave, ali i u porodici.

„Neophodno je posvetiti dovoljnu pažnju kontinuiranom i osmišljenom stručnom usavršavanju nastavnika, osavremenjivati nastavnu metodologiju, povezujući nastavu s muzejima i bibliotekama, sa pozorišnom i filmskom umetnošću, kao i sa odabranim sadržajima koje nudi internet“, istaknuto je u istraživanju.

Tako bi se, kako je navedeno, omogućili optimalni uslovi za podsticanje čitalačke motivacije i razvijanje ljubavi prema knjizi kod svih učenika.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare