Gašanović: U toku izgradnja mini-hidrocentrale na Miljacki

1

Finansijski najznačajniji projekat koji se realizuje na području opštine Istočni Stari Grad jeste izgradnja mini-hidrocentrale „Miljacka“, čija je vrijednost šest miliona KM, izjavio je Srni načelnik ove opštine Bojo Gašanović.

Prema njegovim riječima, ova hidrocentrala je kapaciteta tri megavata, godišnje proizvodnje oko devet gigavat-časova, a koncesija za njenu izgradnju na rijeci Miljacki dodijeljena je paljanskoj firmi „Grin enerdži“.

Gašanović je rekao da bi na ovom privrednom subjektu trebalo da bude zaposleno desetak ljudi, dok će opština od hidrocentrale imati 70.000 KM godišnjih prihoda.

„Realizacijom ovog projekta, ova lokalna zajednica imaće dva izvora napajanja elektičnom energijom – iz Višegrada i iz svoje Mjesne zajednice /MZ/ Bulozi, gdje se mini hidrocentrala i gradi“, rekao je načelnik Istočnog Starog Grada, te dodao da bi radovi na njenoj izgradnji trebalo da budu gotovi do kraja građevinske sezone.

Ovaj projekat, prema riječima Gašanovića, veoma je bitan za privredu lokalne zajednice, jer kada bude u pogonu, neće se dešavati da opština ostane bez napajanja električnom energijom, samim tim, što su u ovoj mjesnoj zajednici u toku radovi na izgradnji industrijske zone.

„Da bismo izgradili industrijsku zonu, neophodan je i vodovod, tako da je u toku raspisivanje tendera za njegovu izgradnju“, rekao je on.

On je naveo da je u Mjesnoj zajednici Trebević u toku izgradnja zgrade za administrativne potrebe ove mjesne zajednice i staničnog odjeljenja policije Istočni Stari Grad, ukupne vrijednosti 150.000 KM, a sredstva su obezbijeđena iz kreditnih sredstava grada Istočno Sarajevo.

Gašanović je rekao da će se u ovoj zgradi nalaziti tri kancelarije za potrebe opštine – jedna za mjesnu zajednicu, druga za komunalne policiju, a treća za urbanizam, kako bi investitorima bile dostupne informacije u vezi sa projektima opštine, kao i o mogućnostima ulaganja u Istočni Stari Grad.

„Što se tiče staničnog odjeljenja policije na Trebeviću, trenutno razgovaramo s ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem o tome da se vrati stanica policije u opštinu“, naglasio je Gašanović.

Prema njegovim riječima, u toku je priprema sporazuma sa preduzećem „Putevi Republike Srpske“ o sanaciji i asfaltiranju regionalnog puta na dionici Zlatište-Brus, čija je vrijednost 900.000 KM.

„Od ukupne sume, 450.000 KM su obezbijedile opština i Savjet ministara, a drugu polivinu će finansirati ‘Putevi Srpske’. Ovih dana bi trebalo da bude potpisan ugovor, nakon čega će biti odabran izvođač“, rekao je Gašanović, te pojasnio da će se izvođač radova odabrati putem tendera, koji će provesti preduzeće „Putevi Srpske“.

Prosperitet ove izuzetno nerazvijene opštine u Republici Srpskoj Gašanović vidi u razvoju privrede, poljoprivrede i turizma, tako da će, kako je rekao, uskoro na Hreši biti otvorene prostorije Fondacije za privredu, poljoprivredu i ruralni razvoj, koja je proglašena organizacijom od posebnog značaja za opštinu.

„Opština je zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske realizovala projekat plasteničke proizvodnje, tako da je poljoprivrednicima instalirano 13 plastenika“, istakao je načelnik Istočnog Starog Grada, te dodao da će projekat biti nastavljen i narednih pet godina, a biće obuhvaćeno i stočarstvo i pčelarstvo.

Prema njegovim riječima, u toku je izdavanje upotrebne dozvole za vatrogasni dom sa jednim vatrogasnim vozilom, ukupne vrijednosti 170.000 KM, u kom će biti zaposleno pet vatrogasaca.

Podsjećajući da je opština Istočni Stari Grad novoformirana, odnosno da je nastala u vrijeme građanskog rata u BiH, Gašanović je rekao da se konstantno radi na poboljšanju njene putne infrastrukture.

„U toku je zaključivanje ugovora o sanaciji i asfaltiranju puta Međuši, u vrijednosti 50.000 KM. Sredstva su obezbijedile opština Istočno Novo Sarajevo 20.000 KM, a 30.000 Istočni Stari Grad“, rekao je on, te dodao da je u saradnji sa Vladom Republike Srpske nedavno asfaltiran put dužine 2,2 kilometra, prema poznatom izletištu Crepoljsko.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Hitno paljani treba da traže teritorijalnu reorganizaciju grada I.Sarajeva, Bojo Gašanović raspolaže resursima koji su nekoliko kilometara daleko od Pala, užas!