Garancija „Komunalcu“ za kredit od 450.000 KM za otplatu dugova

0

FOČA – Odbornici Skupštine opštine Foča jednoglasno su usvojili odluku o davanju garancije Komunalnom preduzeću „Komunalac“ za kreditno zaduženje od 450.000 KM za plaćanje nagomilanih obaveza za poreze i doprinose, te za PDV, kao i za otplatu postojećih kredita i reprograma sa kamatama.
Vršilac dužnosti „Komunalca“ Ranko Šaran rekao je da dugovanja za poreze i doprinose radnika na lična primanja iznose 140.000 KM, za PDV 55.000 KM, postojeći krediti iznose 110.000 KM, reprogram sa kamatama 65.000 KM, dok su dospjele obaveze dobavljačima 30.000 KM.

On je upozorio da postoji mogućnost blokade računa preduzeća.

„Naše preduzeće je u veoma teškom stanju, jer nemamo ni penziono ni zdravstveno osiguranje za radnike za duži vremenski period, pa ne možemo da učestvujemo na bilo kojim tenderima ni da se prijavljujemo fondovima. Rukovodstvo preduzeća rješenje finansijskih problema vidi u dobijanju kredita, druge varijante trenutno nema“, rekao je Šaran.

On je napomenuo da se izmirivanjem obaveza stiču uslovi za normalno funkcionisanje preduzeća, izbjegavaju se blokada računa i plaćanje ogromnih zateznih kamata, kao i troškovi prinudnih naplata, a stiče se i mogućnost učestvovanja na tenderima i pristup fondovima.

„Takođe, ovim bi se stekli uslovi za redovno zdravstveno i penziono osiguranje radnika, čime bi se uštedjela znatna sredstva za plaćanje računa zdravstvenim ustanovama. Mi sada moramo da plaćamo liječenje naših radnika u Domu zdravlja i Bolnici, a kada-tad ćemo morati da platimo zdravstveno osiguranje, tako da praktično istu stvar plaćamo dva puta“, naveo je Šaran.

On je naveo da je planirano da dio kredita bude iskorišten za investicije u nabavku nove mehanizacije.

Mjesečna rata novog kredita iznosiće 5.200 KM, a kako je Šaran objasnio trenutno preduzeće mjesečno mora da izdvaja 8.500 KM i to 3.100 KM za ratu postojećeg kredita, za reprogram 1.400 KM, za troškove prinudne naplate i zatezne kamate oko 3.000 KM, te zdravstvenim ustanovama 1.000 KM.

Odbornici su izrazili uvjerenje da će novoimenovani direktor Šaran, koji je preduzeće uspješno vodio do 2012. godine, naći način da ga izvede iz finansijske krize.

Oni su napomenuli i da je potrebno zatražiti odgovornost onih koji su „Komunalac“ doveli u ovako tešku situaciju.

Prijedlog zaključka odbornika NDP-a da se za narednu sjednicu pripremi informacija o stanju kreditnih zaduživanja opštine Foča, uvažavajući činjenicu o davanju garancije preduzeću „Komunalac“, te da se obrazloži način na koji se misli riješiti pitanje deponije za odlaganje otpada, nije dobio potrebnu većinu.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da će se do kraja godine naći rješenje za deponiju, a da kredit, koji će otplaćivati „Komunalac“, za opštinu ne predstavlja opasnost dodatnog zaduživanja, dok u NDP-u tvrde da je garancija, u bankarskom smislu, isto što i kreditno zaduženje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare