Galić: Izmijeniti zakon o oružju po hitnom postupku

0

ZVORNIK – Član Predsjedništva PDP-a Dragan Galić rekao je danas da će ova stranka na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske predložiti po hitnom postupku izmjene i dopune Zakona o oružju i municiji.
Galić je naveo da je više razloga za ovaj prijedlog PDP-a, a jedan je to što građani Srpske nisu podnijeli zahtjev za obnavljanje oružnog lista, vjerovatno zbog toga što nisu bili dovoljno informisani, niti upoznati o rokovima u vezi sa važećim Zakonom o oružju i municiji.

On je na konferenciji za novinare u Zvorniku rekao da su problem kaznene odredbe u tom zakonu jer svi koji nisu podnijeli na vrijeme zahtjev za produženje oružnog lista moraju da plate između 1.200 i 1.500 KM.

Galić kaže da je velika vjerovatnoća da mnogi građani nisu imali dovoljno sredstava za produženje oružnog lista koje košta oko 200 KM.

„Klub poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske nekoliko puta je skretao pažnju Vladi i resornom ministarstvu Srpske da ne treba ići u takve rigidne poteze, da je to dodatni trošak za građane, jer su time stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na građane Federacije BiH“, rekao je Galić.

On je rekao i da će Klub poslanika PDP-a predložiti da se vrati naoružanje svima koji žele da produže oružni list u narednom periodu od godinu dana.

Podsjećajući da je PDP na nivou BiH predložio deklaraciju za evropske integracije, Galić je naveo da „ta deklaracija ima sve segmente državnosti BiH“ i da se ogleda u tome da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum, da se poštuju demokratski principi, te da se nastavi borba protiv kriminala i korupcije.

„Prvi utisci nakon sagledavanja radne verzije deklaracije jeste da je prihvatljiva za većinu političkih subjekata i političkih predstavnika na nivou BiH“, rekao je Galić, koji je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je naglasio da je interesantan jedan od segmenata deklaracije koji je obrađen u 10 tačaka, a to je da se politički predstavnici i politički akteri uzdrže od apelacija prema Ustavnom sudu BiH u vezi sa osporavanjem formalno-pravnog položaja Republike Srpske, Federacije BiH i BiH.

Galić je rekao da sve to pokazuje da PDP vodi odgovornu državničku politiku u interesu Republike Srpske i njenih građana.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare