Gagović: Šteta na poljoprivrednim gazdinstvima oko 430.000 KM

0

TRNOVO – Ukupna šteta na poljoprivrednim gazdinstvima nastalim usljed nedavnih poplava iznosi 426.880 KM, od čega je u Trnovu 131.660, a u mjesnoj zajednici Kijevo 295.220 KM, rekao je Srni načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović.

Gagović je istakao da je Komisija za popis štete ustanovila da šteta na infrastrukturnim objektima, kao šteta izazvana pojavom klizišta nastala usljed elementarnih nepogoda iznosi 528.700 KM.

„Ovdje nije uručant rad mehanizacije koja je radila sedam dana na otklanjanju ogromnih naslaga mulja, pijeska, kamena, što je još oko 50.000 KM“, naglasio je Gagović i dodao da je dodatni problem što na većinu imanja, jer je usljed poplava mekano zemljište, ne mogu ući mašine da očiste mulj.

Gagović ističe da će se to moći sanirati tek na proljeće, a šteta će iznositi od 100.000 KM do 120.000 KM.

On je naglasio da su najveću štetu pričinila tri klizišta na magistralnom putu Sarajevo-Foča u neposrednoj blizini brane Bogatić, čija sanacija će biti otežana činjenicom da je ispod puta provalija.

Gagović kaže da je u Trnovu voda za piće, kako je saopšteno iz „Vodovoda“, ispravna, mada on preporučuje da se i dalje prokuvava, ali da jedan dio mjesne zajednice Kijevo nema vode, jer su tokom poplava u kanjonu Željeznice na dužini od oko 400 metara vodovodne cijevi zatrpane muljem i moraće se voditi nova trasa.

On kaže da jedan dio Kijeva snabdijevaju vodom iz cisterni, a drugi dio je priključen na stare seoske rezervoare.

Gagović je rekao da je danas održana i sjednica Skupštine opštine na kojoj je usvojen Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu oko 4.700.000 KM, a planirani budžet je u iznosu od 2.438.000 KM.

„U ovoj godini smo ostvarili suficit od oko 2.200.000 KM i ta sredstva su raspoređena za kapitalne projekte“, rekao je on i dodao da je u toku izrada budžeta za narednu godinu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare