Fursova: Mi smo ovdje našli svoju braću

0
Fursova: Mi smo ovdje našli svoju braću

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Pozorišta „Tuulevski“ iz Estonije Valentina Fursova kaže za Srnu da je Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ jedan od najboljih na Balkanu i ističe da su se ona i njene kolege u Istočnom Sarajevu susrele sa svojom braćom.

„Sa velikim zadovoljstvo već treći put dolazimo u Istočno Sarajevo na `Lut fest`, zato što neizmjerno volimo ovaj kraj, grad, ljude, jednom rječju, Republiku Srpsku. Ovdje se rado srećemo sa našim prijateljima i zahvaljujući njihovom gostoprimstvu osjećamo se kao kod svoje kuće“, ističe Fursova.

Ona je izrazila nadu da će dobiti poziv i naredne godine, jer su, kako kaže, i srcem i dušom vezani za ovaj festival, koji im se mnogo sviđa u organizacionom i umjetničkom smislu.

„Naše simpatije posebno su na strani publike. Ovdje su mališani tako aktivni, otvoreni za komunikaciju sa glumcima, odlično razumiju naše lutke i poruke iako im se obraćamo na ruskom jeziku. Mi smo ovdje našli našu braću“, kaže Fursova.

Ona je ocijenila da „Lut fest“, sa pažljivo odabranim predstavama i učešćem pozorišta sa svih meridijana, spada u vrh lutkarskih smotri na Balkanu, a možda i šire.

„Ono što je posebno interesantno za našu predstavu jeste to da su glumci iz Estonije, lutke je osmislila Ruskinja Irina Uglovskaja, a režiser je Amela Vučenović iz Srbije. Zato je ova predstva bila veoma složen i ozbiljan posao za sve nas, jer dolazimo iz tri države i tako na svoj način snažno potvrđujemo da umjetnost ne poznaje granice“, ističe direktor estonskog pozorišta „Tuulevski“.

Glavna glumica u predstavi „Crvenkapa“ Sofija Bulanova kaže da se pred djecom predstave moraju igrati iskreno, a glumci u svaki taj spektakl treba da unesu dušu, jer je djeca osjećaju svaki pokret ili mimiku glumca, a posebno scensko pojavljivanje lutaka.

„Ako izlaziš na scenu i govoriš običnim jezikom, bez osjećaja, djeca to prepoznaju i reaguju. Oni žele da uživaju i saosjećaju sa svojim drugarima, sa lutkama, jer to su njihovi ljubimci i oni njima vjeruju. Djeca širom otvorenih očiju i srca prate našu predstavu, uživaju u muzici i scenografiji. Zato moramo da im budemo posvećeni sve vrijeme, jer je to ozbiljna i zahtjevna publika“, naglašava Bulanova.

Ona kaže da su glumci osjetili ljubav djece, što je, kako ističe, predivno.

Predstavu „Crvenkapa“ pozorišta „Tuulevski“ iz Estonije stručni žiri 18. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ proglasio je za najlutkovitiju i dodijelio joj nagradu Kamena ruka „Henrik Jurkovski“, uz ocjenu da su svi segmenti predstave izgrađeni na principu čistog lutkarskog izraza.

„Glumice su precizno vodile lutke, a lutke su zapravo nosioci radnje. Slavenski folklor i estetika u izradi lutaka i scenografije učinili su ovu predstavu toplom i ugodnom oku publike“, ocijenio je žiri.

„Lut fest 2017“ održan je u Istočnom Sarajevu od 1. do 6. oktobra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare